Нова загроза блекауту: кому з українців вмикатимуть світло в першу чергу

0
Нова загроза блекауту: кому з українців вмикатимуть світло в першу чергу
Цього року Росія планує продовжити удари по об'єктах енергетичної системи. Уряд пропонує визначити категорії громадян, яким першим відновлюватимуть електропостачання у разі її пошкодження.

Про це пише 24 канал.

У Міненерго заявляють, що цього опалювального сезону вдаватися до блекаутів не планують, бо сподіваються, що їм вдасться швидко відновлювати можливі пошкодження енергосистеми. Втім, графіки відключень про всяк випадок підготували.

Шість вразливих категорій
У ГУР, і в Повітряних силах неодноразово вказували на підготовку окупантів до обстрілів наших енергетичних об'єктів. А отже, ризик тривалих відключень світла таки лишається.

Нещодавно Мінсоцполітики розробило проєкт постанови Кабміну, в якому пропонує визначити шість категорій громадян. Їм надаватимуть пільги у питанні електрозабезпечення. Саме цим особам першими відновлюватимуть електропостачання у разі ймовірних блекаутів.

До вразливих споживачів належать:
- одержувачі житлових субсидій;
- особи з інвалідністю І та ІІ групи, зокрема особи, що здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю або за особою з інвалідністю з дитинства, які не є одержувачами житлових субсидій;
- особи, які утримують дитячі будинки сімейного типу і які не є одержувачами житлових субсидій;
- багатодітні та малозабезпечені сім’ї, які не є одержувачами житлових субсидій;
- прийомні сім’ї, які мають під опікою трьох і більше дітей і не є одержувачами житлових субсидій;
- побутові споживачі електричної енергії, які знаходяться в житлових приміщеннях (квартирах, будинках), життя та здоров’я яких залежить від безперервної роботи медичного обладнання, яке живиться від електричних мереж, що підтверджується відомостями та / або документами, і які не є одержувачами житлових субсидій.

Які пільги їм пропонують надати
Серед пільг, передбачені для шести категорій громадян, – заборона відключати їм електроенергію у зв'язку з несплатою / сплатою не в повному обсязі за спожиту електричну енергію у період з 15 жовтня по 15 квітня відповідного року.

Водночас, вразливі категорії споживачів мають право на першочергове отримання послуг з відновлення електропостачання в разі аварійних відключень електроенергії.

Крім того, оператори систем розподілу мають забезпечувати безкоштовний ремонт внутрішніх електричних мереж в житловому приміщенні вразливого споживача, що перебувають в аварійному стані.

Вразливі споживачі звільняються від обов’язку відшкодування витрат на відновлення / припинення постачання електричної енергії на об’єкт споживача. Також вони отримують право на першочергове обслуговування у центрах обслуговування тощо.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні