Церковне свято 1 жовтня: чому сьогодні потрібно пекти млинці

0
Церковне свято 1 жовтня: чому сьогодні потрібно пекти млинці
1 жовтня за новим церковним календарем відзначають велике осіннє свято - Покрову Пресвятої Богородиці. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня.

Про це пише Уніан.

1 жовтня 2023 - яке завтра церковне свято за новим і старим календарем
1 жовтня (14 жовтня за юліанським календарем) - свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Цього дня згадують чудесне явлення Божої Матері, яка розпростерла над жителями Константинополя своє широке біле покривало, наче покрила їх від ворогів.

Це чудо сталося в середині X століття в Константинополі, у Влахернській церкві. У ній зберігалися головний покров, риза і пояс Пресвятої Богородиці. За переказами, 910 року місто взяли в облогу вороги. Вони ось-ось могли увірватися в місто, і місцеві жителі знайшли притулок у храмі. Там люди, зокрема й сам імператор Лев VI разом із дружиною молилися про порятунок. Під час нічного чування юродивий Андрій з учнем Епіфанієм побачили, як Божа Матір теж молиться разом з усіма. Богородиця підійшла до Престолу, зняла з голови покривало і покрила ним тих, хто молився. Зникла Богоматір так само непомітно. Наступного ранку ворог відступив від міста, за однією з версій, на морі здійнялася буря, що розметала кораблі, за іншою - сарацинів розбило візантійське військо.

Люди переказували одне одному чудо явлення Богоматері та просили в неї покрову у своїх молитвах. Відзначати Покрову як свято почали з середини XII століття.

Церковне свято 1 жовтня за старим стилем - день пам'яті святої мучениці Аріадни Проміської.Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 18 вересня.

Прикмети на 1 жовтня
Прикмети дня говорять про те, яким буде жовтень, зима і весна:

яка Покрова - така й зима;
яка погода цього дня - така буде і 1 квітня;
береза ще не скинула листя - зима буде сніжною;
журавлі відлітають на південь - за два тижні буде мороз, а якщо не видно журавлів - гарна погода простоїть до листопада;
якщо дме східний вітер - до ясної і сухої погоди;
якщо на Покрову падає сніг, то і на Дмитра піде сніг, а якщо снігу не буде, то і на Катерину снігу не буде.
У народному календарі 1 жовтня - свято Покрови. Вважається, що цього дня осінь зустрічається із зимою і приходять перші холоди, іноді на землі з'являється перший іній. Звідси й приказка: "Покрова криє землю то листом, то снігом".

Що не можна робити 1 жовтня
Покрова Пресвятої Богородиці не належить до двунадесятих свят (тобто, 12 найбільших), оскільки події цього дня відбувалися вже не за земного життя Божої матері. Але ця церковна дата все ж вважається великим святом, тому має кілька суворих заборон.

Що сьогодні не можна робити:

займатися важкою працею - різати, копати, рубати, а також домашніми справами - пранням, прибиранням, рукоділлям;

сваритися з близькими і лихословити - удача відвернеться;

давати порожні обіцянки;

позичати гроші - вдома не будуть водитися;

влаштовувати гучні застілля і напиватися.

Не можна також у це свято сумувати та сумувати - слід дякувати Богородиці та Богові за все, що є.

Що можна робити 1 жовтня
Цього дня потрібно піти до храму і помолитися, а якщо немає можливості відвідати церкву, то помолитися вдома. Покров Пресвятої Богородиці вважається особливим днем - усі молитви цього дня будуть почуті. У Божої Матері просять заступництва в бідах, зцілення від хвороб, достатку, сім'ї та діток. Також пресвятій Богородиці моляться про захист від ворогів держави та непрошених гостей.

На Покрову йшли до церкви незаміжні дівчата - за народною прикметою, хто раніше поставить свічку, той раніше й заміж вийде. Звідси пішла і приказка: "Покрий землю сніжком, а мене женишком". Господині цього дня печуть млинці, якими годують не тільки сім'ю, а й пригощають знайомих. Вважається, що чим більше млинців спечеш цього дня - тим тепліше буде в домі взимку. Увечері традиційно накривають святковий стіл.

Щедрість на Покрову буде винагороджена, тому постарайтеся допомогти нужденним або знедоленим, обов'язково - від душі.

1 жовтня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Роман, Олександр, Микола, Іван, Михайло, Георгій, Віра, Олексій.

На свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні припадає також ще два великих свята - День захисника України та День українського козацтва, адже Божа Матір здавна вважається покровителькою українських козаків.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні