У Луцьку на вулицях нашестя лисиць: що відбувається

6
У Луцьку на вулицях нашестя лисиць: що відбувається
У Луцьку дедалі частіше фіксують випадки зустрічей диких лисиць з людьми серед вулиць міста. З чим це може бути пов'язано – розповіли у відділі екології Луцької міської ради.

Про це пише Конкурент.

Так, днями дику тварину помітили на вулиці Дубнівській. Хижака побачили у середу, 27 вересня, близько 22:30. Пухнастий звір спокійно перебігав дорогу.

Подібних випадків читачі сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» фіксували немало. Ще з липня тварин бачили у районах вулиць Богдана Хмельницього, Набережної, у старому місті, а також на Огієнка і навіть у центрі міста – на проспекті Волі. У коментарі нашим журналістам очільниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак розповіла про можливі причини, а також плани владців з вирішення цього «дикого» питання.

«Цього року як ніколи було багато звернень з різних районів міста. Єдине пояснення – це те, що доступна їм їжа на території міста. Це смітники, курники... В районі Набережної і Вишкова звертаються теж. Тобто там, де є приватний сектор, де є для них легка здобич. Біля Краєзнавчого музею теж бачили, дзвонили кілька днів тому, що теж бачили лисицю», – каже головна екологиня міста Оксана Лисак.

Вона погоджується, що місто і дикі тварини – це не зовсім типове явище, проте у міста нема органу, який може боротися з дикими тваринами.

«Першочергово звернення були на державну ветеринарну службу, яка в складі Держпродспоживслужби. Вони вже адресували на міську раду ніби це як питання благоустрою, але при міській раді немає ніякого такого підрозділу, який би займався дикими тваринами. Займаються безгосподарними собаками і котами, але це апріорі свійські тварини, а щодо диких тварин немає такого підрозділу.

Тому ідея така – пропрацювати разом з ДСНС, щоб при них ввести посаду, бо є звернення і про змій, і про кажанів... На даний момент поки це питання не вирішене», – зазначила Оксана Лисак.

Посадовиця додала, що наразі у міській раді працюють над статегією розвитку міста, і це питання – безпека від диких тварин – внесли як одне з таких, що потребує вирішення.

«Відстрілювати заборонено під час військового часу. Це ж має бути спеціаліст, який може розрахувати, скільки треба того снодійного на масу тіла тварини, куди її вивозити, чи можливо це робити, в який період року, чи є у тварини дитинчата... Ми працюємо над цим питанням», – додала очільниця відділу екології.

До слова, на початку вересня спеціалісти організували пероральну імунізацію диких м'ясоїдних тварин, бо у зв'язку з початком війни не проводилась щорічна імунізація, коли з літака розкидали корм з вакциною.

«Розкидали цю вакцину по лісах в брикеті з сухого корму. Тобто імунізація проводиться, захворюваність на сказ регулюється доступними методами.

Сказати, що ті тварини, яких бачили в місті, виявляли якусь агресивну чи нетипову поведінку, на щастя, – ні. Це візуальні спостереження, бо їх ніхто не відловлював і не проводив аналізи», – резюмувала Оксана Лисак.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
як відгризуть неголеному очкарику орган, то швидко все знайде
Відповісти
Хай за стільки років набережну потрібно почистити від хащів а то там не лесиці а чорти заведуться якщо вже назвавелись!
Відповісти
Закордоном це нормальне явище, що містом бігають дикі тварити. Кабани лисисі косулі приспокійно пересуваються містами. Міста розростаються, відповідно зменшується площа лісів.
Відповісти
Даремно заборонили полювання,потрібно регулювати приріст хижаків,так скоро і вовки будуть містами гуляти.
Відповісти
Даремно заборонили полювання, потрібно регулювати приріст хижаків.так скоро будуть і вовки містами гуляти.
Відповісти
Лисиць ганяють собаки зничить в тих районах мало безпритульних собак
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні