На заході України існує озеро «без дна», в якому живе «хитра риба». ФОТО

0
На заході України існує озеро «без дна», в якому живе «хитра риба». ФОТО
Озеро «Сомитське» на Рівненщині знаходиться на території нацпарку «Пуща Радзивіла».

Про це повідомляють у Нацпарку, пише Рівне Медіа.

Воно розташоване за 4 км на північний схід від села Обсіч, у межиріччі Плаву та Ствиги. Своєю назвою завдячує, перш за все, урочищу Сомити (Sumity - на польських мапах 30-х рр.), в якому безпосередньо і знаходиться.

Ділянка лісу навколо мальовничого озера отримала статус однойменного державного заповідного урочища ще у 1995 р. та знаходилася у 6 кварталі Дубнівського лісництва.

Озеро Сомитське майже округлої форми. Площа озера становить 3 га. Максимальна глибина водойми складає 4,4 м, середня – 2, 57 м. Довжина озера незначна – 198 м, середня ширина – 152 м. Довжина берегової лінії становить близько 600 м. Максимальна глибина озерної улоговини становить 13,4 м. Понад 65% улоговини озера заповнено відкладами сапропелю (органічного мулу). Екологічний паспорт озера Сомитське складений рівненськими дослідниками Віталієм Мартинюком та Іваном Зубковичем у 2019 р.

Озеро безстічне – у нього не впадають води інших водойм, воно також не є початком для інших водойм. Основне джерело живлення – атмосферні опади і поверхневий стік з водозабірної площі. Відомо, що це озеро ніколи не пересихало і не міліло. За місцевим повір’ям, взагалі «без дна», тому й купаються тут досить рідко. Та й вода прохолодна для купання.

Якщо хтось і спробує скупатися, то недалеко від човна або тримаючись за прибережний корінь. Непросто і місцевим рибалкам! Озеро дуже багате на щуку, окуня, краснопірку, лина, менька і в’юна. Та чомусь зловити рибу великих розмірів не вдається. Якась вона там особливо хитра.





Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні