За які українські копійки ви можете отримати великі гроші

0
За які українські копійки ви можете отримати великі гроші
Деякі колекціонери можуть заплатити тисячі гривень за українські браковані монети. Річ у тім, що в сучасному карбуванні помилки та дефекти майже завжди випадкові і, відповідно, вкрай рідкісні.

Про це пише Обозреватель.

Сам же цінний брак може бути абсолютно різним. Наприклад, 50 копійок із інкузним браком оцінили у 14 900 грн. Така вада виникає, коли при карбуванні монета застряє в штемпелі – а той наступну монету карбує не своєю робочою поверхнею, а монетою, що залипла.

Таким чином виходить монета, одна із сторін якої нормальна, а інша має те ж зображення – але у дзеркальному вигляді.

Цінуються і монети з неправильним поворотом аверса до реверсу (лицьової сторони до зворотної). Наприклад, 5 копійок 1992 року хотіли купити за 22 500 грн.

Втім, браковані монети дійсно можуть бути дорогими, розповів Ткач. Скажімо, якщо реверс (зворотий бік) повернутий до аверсу під кутом. І щобільший цей кут – то дорожчою є монета.

Проте, цінуються не всі дефекти.

«Якщо там викус (порушення круглої форми монети, яке трапилось на етапі вирубування заготовок із металевого листа. – Ред.) або щось подібне – такі монети не дуже й дорогі», – розповів редактор сайту «Монети-Ягідки» Віталій Ткач.

З іншого боку, навіть копійки з дорогим браком не відхоплять з руками, зазначив він. Адже далеко не всі нумізмати колекціонують саме такі монети.

«Браки – це вже на любителя. Хтось збирає таке, хтось не збирає», – розповів експерт.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні