22 вересня - день Анни та Іоакима: головні заборони на сьогодні

0
22 вересня - день Анни та Іоакима: головні заборони на сьогодні
Православна церква України 22 вересня за новим стилем вшановує старозавітного пророка Іону та святого Фока Вітроградаря, покровителя моряків. У день Іони за давньою традицією заборонено їсти рибу. За старим стилем церква цього дня шанувала праведних Іоакима та Ганну, батьків Діви Марії.

Про це пише УНІАН.

У це народне свято у Київській Русі шанували осину. Це дерево вважалося потужним оберегом від злих сил. Осинові кілки вбивали на городі та у дворі, щоб відлякати нечисть. А хворі люди у це свято знаходили дику осину та пов'язували на ній свій пояс, щоб дерево забрало хворобу на себе.

До народного свята 22 вересня на городах закінчували збирати сезонні овочі - гарбуз, ріпу, диню та моркву, а також редьку. Про картоплю наші пращури довгий час не знали і замість неї додавали до страв редьку. Змішана з медом і сіллю редька вважалася гарними ліками від болю та запалень у суглобах.

У свято 22 вересня продовжували підготовку до зими - закривали консервацію, чистили піч, утеплювали будинок та зашпаровували дірки, заготовляли дрова. Також із цього дня перемелюють зерно на млинах.

У день Анни та Іоакима бездітні пари моляться про поповнення у сім'ї. Вважається, що батьки Богородиці допоможуть завагітніти навіть тим жінкам, які вже втратили надію. Сама праведна Анна народила Діву Марію у літньому віці. Люди, які вже мають дитину, можуть помолитися за народження другої. Звертатися до святих треба зі щирою вірою у серці.

Цього дня люди шанували сонце. Наближається день осіннього рівнодення, який припадає на 23 вересня цього року. Сьогодні останній день у році, коли день ще довший за ніч, тому сонце в цей день «проводжали».

У День Анни та Іоакима існувала традиція ходити в гості до молодят та дивитися, як вони уживаються разом. Молоді чоловік та дружина готували частування для рідних та показували свій побут.

Що не можна робити 22 вересня
Якщо на посуді з'явилася тріщина або надкол, то такий посуд краще викинути. Їсти і пити з нього не можна.

Не рекомендується їсти рибу сьогодні.

Невдалий день для збору горіхів і грибів.

22 вересня категорично не можна заздрити чужому щастю та досягненням, інакше ви самі не досягнете справжнього щастя.

Прикмети погоди 22 вересня
- Якщо з цієї дати не почалося бабине літо, то ще тиждень теплішати не буде.
- Якщо з вишні ще не опало листя, то заморозки будуть нескоро.
- Багато павутини на деревах - до теплої і погожої осені.
- Якщо на цибулі багато лушпиння, то зима буде холодною і морозною.
- Калюжі вкрилися кіркою льоду - до сильних морозів і короткого бабиного літа.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні