Хто з українців може не платити за комунальні послуги під час війни

0
Хто з українців може не платити за комунальні послуги під час війни
В Україні в умовах воєнного стану Кабінет Міністрів постановою від 5 березня 2022 року встановив деякі заборони. Зокрема, вони стосуються оплат житлово-комунальних послуг.

Чи можуть нараховувати та стягувати пеню, повідомляє Держпродспоживслужба у Facebook.

Які заборони діють під час війни
Відповідно до постанови № 206 "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану" в Україні забороняється:

нараховувати та стягувати штрафи, інфляційні нарахування, річні проценти, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги
припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі
стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 року з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій

Що важливо знати
Воєнний стан не звільняє громадян України від сплати за комунальні послуги - плата нараховується весь період воєнного стану. Однак, якщо споживач не сплачує, то після закінчення воєнного стану це все одно доведеться зробити, а саме оплатити "чистий" борг, що буде складатись лише з самих нарахувань.

Не платити за житлово-комунальні послуги можуть усі громадяни, які понад 30 днів не жили у своїй квартирі чи будинку. Ця норма, закріплена в 7 статті закону "Про житлово-комунальні послуги", діяла задовго до введення в Україні воєнного стану.

Громадяни, які скористаються цим правом, можуть розраховувати, що постачальник послуг зробить перерахунок. Тоді оплату спишуть або буде переплата. Для цього потрібно звернутися із заявою до постачальника і надати довідку про відсутність у своїй оселі.

Такою довідкою може бути:

довідка внутрішньо переміщеної особи

довідка про проходження лікування

довідка про проходження військової служби

Таким чином, споживачі, які тимчасово залишили свої домівки, повинні надати виконавцю комунальних послуг заяви та довідки з тимчасового місця проживання, лікування або проходження військової служби.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні