Кому з волинянок треба стати на військовий облік з 1 жовтня

0
Кому з волинянок треба стати на військовий облік з 1 жовтня
З 1 жовтня нинішнього року жінки-медикині та фармацевтки повинні стати на військовий облік, а керівники лікарень, приватних клінік та аптек мають повідомити в ТЦК та СП дані своїх працівниць.

Про це повідомила пресофіцерка Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Уляна Кравчук у коментарі виданню ВСН.

За її словами, для жінок, які обрали для себе медичну або фармацевтичну професію, немає вибору – ставати чи не ставати на військовий облік. Навіть якщо жінка при надії чи виховує малолітніх дітей або не працює в цій сфері, але має відповідну фахову приналежність, вона зобовʼязана зʼявитися в Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (простими словами – у військкомат) для постановлення на облік.

«Також керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, де працюють жінки за медичною або фармацевтичною спеціальністю, які не перебувають на військовому обліку, мають повідомляти про таких жінок до військкоматів», - зауважила Уляна Кравчук.

Стосовно дівчат, які наразі закінчують медичний виш, відповідно до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, то їхні дані за два місяці до завершення навчання заклади освіти подають до районних (міських) ТЦК та СП.

«Жінки-медики, які не звернуться до ТЦК та СП протягом 1 місяця після закінчення медичного вузу, отримають штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень відповідно до статті 210 КУпАП. Також штрафи від 3400 до 5100 гривень передбачені для керівників підприємств, де є не обліковані військовозобов'язані жінки. За повторне порушення упродовж року – від 5100 до 8500 гривень», - розповіла Уляна Кравчук.

Начальник управління охорони здоров’я Волинської ОВА Юрій Легкодух розповів, що всього на Волині зареєстровано 2 024 жінок-лікарів та 7 187 медсестер.

«З 3 265 волинських лікарів 2 024 - жінки. Молодший медичний персонал регіону налічує 7 717 працівників, а 7 187 з них - жінки», - зазначив він.

Військовозобовʼязаних жінок можуть призвати на військову службу або залучити до виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Однак взяття на військовий облік не означає автоматичну мобілізацію.

Не підлягають призову або мають відстрочку такі категорії жінок, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, та стали на військовий облік:

- жінки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
- жінки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
- жінки, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
- жінки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
- зайняті постійним доглядом за хворим чоловіком, дитиною, а також батьками своїми чи чоловіка, які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду тощо.

Військовозобов'язані жінки мають такі ж обов'язки, як і чоловіки:

- перебувати на військовому обліку за місцем проживання;
- з’являтися за викликом у ТЦК та СП у зазначені терміни;
- при зміні місця проживання, необхідності виїхати за межі України більше, ніж на 3 місяці, відвідати ТЦК та СП з підтверджуючими документами для зняття з військового обліку за 7 днів до від'їзду;
- у термін до 7 днів повідомляти до ТЦК та СП про зміну сімейного стану, місця роботи та посади.

Аби стати на військовий облік військовозобовʼязаним жінкам потрібно прибути до ТЦК та СП за місцем проживання з необхідними документами:

- заява про взяття на військовий облік;
- паспорт або ID-картка;
- ідентифікаційний код;
- документ про здобуття спеціальності/професії;
- довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою працює жінка;
- свідоцтво про одруження/народження дітей/документ про опіку (за наявності);
- фотографії 3*4см;
- за необхідності інші документи.

Після цього жінка проходить військово-лікарську комісію, яка зробить висновок про придатність чи непридатність до військової служби.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні