Церковне свято 2 вересня: що робити цього дня - тяжкий гріх

0
Церковне свято 2 вересня: що робити цього дня - тяжкий гріх
Православна церква 2 вересня вшановує пам'ять ченців Києво-Печерської Лаври Антонія і Феодосія, а також іудейського мученика Маманта і його батьків Руфіни і Феодота.

Про це пише Уніан.

В Київській Русі святий Мамант вважався покровителем домашніх тварин, особливо овець. У цей день худобу не виганяли на випас, а смачно годували і прибирали в хліві. Овечок стригли і робили одяг і взуття з вовни.

За старим стилем в цю дату шанують біблійного пророка і суддю Самуїла, якого в Київській Русі вважали покровителем чоловіків. Чоловіки в це народне свято відпочивали від будь-якої роботи, а жінки готували для них смачні страви.

З 2 вересня погода зазвичай змінювалася на більш осінню, починався сезон дощів. До цієї дати намагалися прибрати все зерно з поля і викопати картоплю, інакше урожай згниє через вологу. Але ще треба було зібрати моркву, буряк, гарбузи і кабачки. Також у вересні потрібно було посадити дерева і ягідні чагарники.

На роботу в городі виходили тільки жінки. Доброю прикметою для жінок вважалося якомога нижче нагинатися до землі під час роботи - тоді грядка дасть здоров'я. А після робочого дня намагалися з подругами сходити в баню. Вважалося, що гаряча вода і пара в народне свято 2 вересня принесуть міцне здоров'я і вилікують спину.

Також в свято 2 вересня для міцного здоров'я рекомендується приготувати і з'їсти страви з буряком - цей коренеплід в сьогоднішню дату вважається цілющим.

2 вересня здавна вважається вкрай вдалим днем для збору грибів. У лісі до цієї дати встигають опеньки, підберезники і лисички. Особливо вдалим грибне "полювання" вважалося в тому випадку, якщо недавно був дощ.

2 вересня - знак Зодіаку
Народжена 2 вересня людина за знаком Зодіаку - Діва. За характером іменинники цього дня товариські і доброзичливі. Вони швидко прощають образи і не схильні засуджувати інших. З ними легко і приємно спілкуватися. Народжені 2 вересня люди дуже дисципліновані - можуть майстерно виконувати будь-яку справу, навіть якщо вона їм не подобається. Чесні перед собою, приймають критику.

Що не можна робити 2 вересня

Не варто заводити нових знайомств в цей день, інакше таке спілкування в майбутньому буде складним.

Стригти волосся і нігті 2 вересня - до біди.

Подружжю не можна ревнувати, сваритися, згадувати старі образи, ділити гроші і майно. Конфлікти між парою в цей день негативно вплинуть на майбутнє.

Невдалий день для ремонту і будівництва.

Не можна залишати дітей без нагляду 2 вересня.

Жінкам в цю дату не можна безпричинно ображати чоловіків, обговорювати їх за спиною, поширювати чутки, знецінювати чоловічі досягнення.

Прикмети погоди 2 вересня
Існують такі прикмети про погоду в цей день:


Якщо на горобині достигло багато ягід, то осінь буде ранньою і дощовою. А якщо багато ягід на калині, то зима буде сніжною.

Лелеки полетіли в теплі краї - до ранніх осінніх заморозків.

Якщо журавлі летять низько, то осінь буде теплою.

Роса на траві в цей день віщує теплий вересень.

Якщо мурахи побудували високі мурашники, то варто чекати сувору зиму.

Хмари пливуть високо - до поліпшення погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні