Навчання дитини за програмою для обдарованих учнів: як перевести школяра на програму «Інтелект» та які в неї переваги*

0
-7
Навчання дитини за програмою для обдарованих учнів: як перевести школяра на програму «Інтелект» та які в неї переваги*
В сучасній українській освіті запроваджено кілька програм навчання. Визначають, за якою методикою будуть розвиватися школярі – місцеві органи. Проте батьки можуть також обирати школи чи класи з різними програмами, переводити дітей. На Волині є школи, де запроваджені типові методики (як НУШ), але є класи, де навчання проводиться за іншою системою («Інтелект»). Така градація зумовлена різним рівнем складності та призначенням програм. «Інтелект» була розроблена для виховання та навчання обдарованих дітей. Наразі вона признана однією з найкращих по рівню освіти.

Система не є загально розповсюдженою і реалізована на базі експериментальних класів. Проте вона швидко набула популярності. З кожним роком все більше батьків хоче перевести дитину в інтелект-клас, щоб забезпечити високий рівень інтелектуального розвитку.

Особливості програми «Інтелект»



Головною відмінністю є те, що ця методика не тільки надає академічні знання в рамках освітніх програм. Вона направлена на розвиток інтелектуальних даних, навичок аналізу і роботи з інформацією, гнучкого мислення і самооцінки.

Діти, які навчаються за програмою «Інтелект» отримують більш глибоку підготовку та знання. Але варто зазначити, що навчання за нею потребує більше зусиль. Зокрема, батькам які планують переведення дитини в інтелект-клас треба бути готовими до пошуку репетитора з математики, щоб учень мав відповідний рівень знань і «тягнув» програму.

Загалом, щоб визначитися, батькам в першу чергу варто ознайомитися з особливостями кожної методики, які нині реалізовані в освітній системі початкових шкіл України. Наразі виділяють 5 основних.



Освітні програми для початкової школи



На сьогоднішній день міністерством освіти утверджені 5 методик навчання для 1-4 класів українських шкіл:

  1. НУШ-1 та НУШ-2.

  2. «На крилах успіху».

  3. «Росток».

  4. «Інтелект».


Кожна система має певні особливості.

НУШ-1 та НУШ-2



Це типові програми для загальноосвітніх шкіл. В їх основі – вивчення 7 базових предметів. Проте характерною особливістю НУШ є те, що в процесі вивчення теми, вона паралельно розглядається на всіх шкільних предметах, з різних точок зору.

Різниці між НУШ-1 та НУШ-2 загалом немає, просто у них різні автори.

«На крилах успіху»



Ця методика складніша за НУШ, хоч і містить всього 6 предметів. Основний сенс в тому, що в програма передбачає органічну інтеграцію навчальних дисциплін та практики. Школи мають можливість обирати профільний предмет, вивчення якого ведеться більш поглиблено.

Ведуться заняття за одним журналом. В ньому є розділи відповідно до теми, кожна з котрих розглядається протягом тижня на всіх уроках з різних точок зору.

«Росток»



Розрахована на дітей, які схильні до математики та мають логічне мислення. Навчання ведеться за спеціальними зошитами з завданнями. Крім математики, передбачене поглиблене вивчення природничих наук.



«Інтелект»



Розрахована на прищеплення дітям умінь та навичок роботи з інформацією. Крім шкільних предметів, додатково учні вчать ще кілька:

  • «Еврика». Ці уроки направлені на розвиток творчих та винахідницьких якостей, кмітливості та вмінь шукати оптимальні рішення для складних задач;

  • «Вчимося разом». На цих уроках діти вчаться опрацьовувати інформацію, займаються за певними методиками для розвитку пам’яті;

  • «Вступ до професії».


Протягом уроків передбачені музичні паузи для розминки, також розклад включає уроки з фізичної культури.

Не дивлячись на те, що «Інтелект» - це програма для більш поглибленого розвитку, вона добре збалансована. Школярі не відчувають сильного перевантаження та психологічного збудження, система дає глибокі знання з шкільних предметів та розвиває важливі інтелектуальні здібності.

Як потрапити в інтелект-клас



Зазвичай, навчання за системою «Інтелект» починається з 1 класу. Але також можна перевести дитину і пізніше.

Для переводу батькам потрібно звернутися до адміністрації навчального закладу. Після розгляду звернення, приймається відповідне рішення. При цьому беруться до уваги такі показники дитини, як успішність та рівень знань. Важливо впевнитися, що програма інтелект-класу буде для неї комфортною та посильною.

Перспективи навчання за проєктом «Інтеллект»



Спочатку програма розроблялася для початкових класів. Через це у багатьох батьків виникали питання, а я к буде відбуватися інтеграція дітей в навчальну систему старшої школи? Перш за все варто відзначити, що шкільна програма передбачає м’який перехід дітей від експериментальних до загальноосвітніх проєктів.

Розвивається також і сама система «Інтелект». Наразі реалізована програма адаптаційного циклу для учнів 5-6 класів. Поширення і на інші класи середньої та старшої школи теж закладено в обов’язкову програму реалізації проєкту. Тож, діти та батьки матимуть вибір – продовжувати навчання в інтелект-класі до самого випуску чи перейти до загальноосвітньої системи.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні