29 серпня - Горіховий Спас: що сьогодні заборонено робити

0
29 серпня - Горіховий Спас: що сьогодні заборонено робити
29 серпня в Україні відзначається Горіховий або Хлібний Спас - останній з Трьох Спасів. Назва свято відображає клопоти наших предків в кінці серпня, коли на полях збиралаи зерно, а в садах - горіхи. Зібрану в цей день пшеницю молотили в борошно і пекли хліб, який освячували в церкві.

Про це пише УНІАН.

Горіховий Спас і Хлібний Спас - народні назви свята, що з'явилися через те, що в цю пору дозрівали горіхи і зерно, які слов'яни активно збирали. Також свято називають Полотняним Спасом тому що в цей день люди шанували полотна і продавали тканину на ярмарку, а піти з ринку з порожніми руками вважалося поганою прикметою.

Що потрібно освятити в церкві на Горіховий Спас
Горіховий Спас відзначають з меншим розмахом, ніж Яблучний і Медовий, але все ж не варто ігнорувати це торжество. За традицією 29 серпня православні відвідують богослужіння і освячують горіхи, зерно і готовий хліб. Також в храм можна принести яблука та мед, якщо не встигли освятити їх у минулі Спаси.

Освячені продукти несуть додому, де пригощають усіх рідних. Також на свято запрошують в гості друзів і кумів, яких годують стравами з освячених горіхів і зерен.

Що можна робити на Горіховий Спас - традиції наших предків
Власники своїх ділянок до 29 серпня закінчують збір жита і пшениці, і починають сіяти озимі культури. Господині на Спас за старих часів ткали полотна, вишивали рушники і шили одяг, а також виставляли тканину на продаж. Також на Третій Спас за традицією освячували всі колодязі та джерела питної води. Після важкого дня всією сім'єю сідали за вечерю і ходили в баню.

Горіховий Спас 2023 - прикмети
- якщо журавлі полетіли на південь - Покров (14 жовтня) буде морозним;
- почався дощ з грозою - осінь буде теплою;
якщо багато горіхів в цьому році, то буде багато хліба в майбутньому році;
- при зборі горіхів попався плід з черв'яком - чекати біди.\

Також 29 серпня ворожать про майбутнє за смаком першого з'їденого горіха: стиглий горіх - чекай великої любові і добрих звісток, незрілий - скоро з'являться важливі новини, гнилий - до великої біди, а гіркий - до проблем.

Що не можна робити в Горіховий Спас - заборони
Хлібний Спас завершує цикл літніх Спасів, тому так само, як і попередні два, має свої заборони. Згідно з правилами, 29 серпня заборонено:

- сваритися і лихословити;
- ходити в ліс;
- лінуватися і байдикувати;
- відмовляти в допомозі нужденним.

Через те, що за старих часів наші предки повністю присвячували цей день підготовці до зими, ви теж можете наслідувати їхній приклад і перевірити, чи все у вас готове до настання холодної пори року.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні