Чи зможе Україна посадити путіна за грати

0
Чи зможе Україна посадити путіна за грати
Аби притягнути воєнного злочинця Володимира Путіна до відповідальності за агресію проти України, необхідно буде створити міжнародний трибунал. Поки що існує два варіанти: створити його голосуванням на Генеральній асамблеї ООН або створити так званий гібридний інтернаціоналізований суд.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів адвокат Юрій Білоус.

"Нам потрібно притягти Путіна до відповідальності. Для цього потрібно створити трибунал, підтриманий міжнародною спільнотою. На сьогодні такого суду у світі немає і його потрібно створити. Існує кілька варіантів такого трибуналу. Наша ідея - створити його голосуванням на Генеральній асамблеї ООН. На підставі цього рішення наша держава укладе з генеральним секретарем ООН угоду про створення Міжнародного спеціального трибуналу. Скоріше за все, він працюватиме в Гаазі", - розповів Білоус.

Він додав, що з іншого боку США, Британія та інші країни пропонують створити так званий гібридний інтернаціоналізований суд, який буде частиною судової системи України. І який зможе оцінити дії Росії. Україну такий варіант не зовсім влаштовує, оскільки його легітимність буде нижчою, ніж у суду ООН.

"Точну цифру, скільки держав потрібно об’єднати для створення спецтрибуналу, ми назвати не можемо. Проте, на раніших голосуваннях про засудження агресії, Україну підтримувала понад 140 країн. Торік - 94 країни на голосуванні про реєстр збитків і відшкодування. Успішне голосування вимагає від країн світу єдності та сміливості. І це велика робота для нашої дипломатії”, - зазначив Білоус.

За його словами, на цьому тлі відразу з'являться питання про інші війни, які не були відомі у світі. Потрібно відповісти, чому, наприклад, нікого не судять за війну в Афганістані, а за напад на Україну – судять. Тому нам потрібна підтримка глобального Півдня та Африки, де вплив Росії набагато вищий за наш. Також потрібна підтримка США та Британії, які підтримують гібридний трибунал. А якщо суд підтримають лише 50 країн з одного регіону світу, це означатиме меншу легітимність і те, що в іншій частині світу інші 50 країн зможуть створити свій трибунал та судити за щось Сполучені Штати. Тому, ми просуваємо ідею загального трибуналу ООН.

"Злочин агресії є "материнським" щодо всіх інших воєнних злочинів. За нього мають відповісти вищі керівники Росії, які готували напад на Україну, визнавали "незалежність" "Л/ДНР" та чинили інші дії. Це не скасовує відповідальності окремих воєнних злочинців. Їх не судитимуть за злочин агресії, а за конкретні дії, які вони вчинили на війні. Такому суду можуть бути піддані сотні тисяч військових. Але цим не буде займатися спеціальний трибунал", - зазначив юрист.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні