На Волині знайшли найдавніший в Україні унікальний міський герб. ФОТО

0
На Волині знайшли найдавніший в Україні унікальний міський герб. ФОТО
У Володимирі під час розкопок студенти-історики знайшли унікальний артефакт – стилізований герб міста XVI-XVII ст.

Про це повідомляє Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Студенти під час розкопок в історичній частині міста знайшли унікальну річ.

За словами викладача кафедри історії України та археології, представника і наукового співробітника Охоронної археологічної служби України Віктора Баюка, студенти досліджують археологічним методом ділянки, де є потреба закладки нових труб. Саме в одній із таких ділянок виявили залишки споруди, яка може бути міським магістратом, будинком міського урядника, міського голови, або людини, яка мала стосунок до міського управління.

«Ми відкрили цікаву споруду XVI століття із завалом кахляної печі, з титулатурою міського герба. Зараз ми проводимо дослідження, щоб забезпечити технологічну можливість виконання проєкту з реконструкції міських мереж і дослідити ту спадщину, що потрапляє в зону ризику під час будівельних та монтажних робіт», - розповів Віктор Баюк.

Студент Данило Кононець, який був одним із тих, хто відкопав цінну знахідку пригадує, що коли він з колегами пошарово досліджували ділянку, то натрапили на глиняний фрагмент, який згодом виявився кахельною піччю.

«Коли ми знімали шарами ґрунт, почали знаходити кахлі, але вони були простими й одноманітними. Вже потім ми дістали цікавіші фрагменти, товстіші та фігурні. Ми обережно спробували скласти фрагменти і в нас вийшов стилізований герб Володимира», - пригадав четвертокурсник.

Хлопці, які займаються дослідженням кажуть, що така знахідка заряджає їх та мотивує для подальшої роботи.

Герб Володимира – найдавніший міський герб в Україні, він засвідчений 1324 року на листі міста Володимира до німецького міста Штральзунда.

Віктор Баюк пояснив, що знайдена корона кахельної печі є похідною від давньоруського герба, який зараз є офіційним міським гербом міста і датується XVI-XVII століттям.

Наразі роботи тривають, археологи знайшли ще 3 стилізованих герби Володимира і керамічну фігурку вершника. Всі знахідки згодом опрацюють відповідні фахівці-реставратори.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні