У росії закінчуються гроші: центробанк рф попередив про кризу

0
У росії закінчуються гроші: центробанк рф попередив про кризу
Центральний банк Росії заявив про ризик вичерпання Фонду національного добробуту через низькі нафтогазові доходи.

Про це повідомляє The Moscow Times, передає Главком.

У проєкті грошово-кредитної політики на період з 2023 до 2026 року центробанк РФ пише, що «одним із головних факторів планування бюджетної політики на середньостроковому горизонті буде ризик вичерпання ліквідної частини коштів ФНБ».

«В умовах санкційного тиску на Росію та поступового циклічного зниження світових цін на сировину існує ймовірність тривалого збереження нафтогазових доходів нижче базового рівня навіть при помірному ослабленні рубля», – йдеться в документі.

На думку регулятора, якщо буде недостача від надходжень, то ФНБ змушений буде покривати цю різницю.

Центробанк РФ не виключає, що у випадку недостатнього надходження з доходів від нафти та газу йому доведеться підвищити податки для нафтогазового сектору.

Наразі банківський регулятор країни-агресорки розглядає три сценарії: «базовий», «з можливістю фрагментації» та «ризикований». Аналітики пояснили, що наразі для економіки РФ «немає ніякого іншого позитивного сценарію, ніж базовий».

Другий сценарій – це «посилення фрагментації», при якому російська економіка почне відчувати погіршення торгівлі та санкційного тиску. У цьому сценарії передбачається падіння російського ВВП на 2%, а ціна на марку нафти Urals впаде до $45 за барель.

Третій сценарій – «ризикований». Представники російського ЦБ прогнозують ймовірну кризу, розгін інфляції до 11−13%, падіння економіки у 2024 на 3−5% і до 3% у 2025 році, а ціна на місцеву марку нафти впаде до $30 за барель.

Фонд національного добробуту – російський державний резервний фонд, який є частиною механізму пенсійного забезпечення громадян Росії на тривалу перспективу.

ФНБ формується за рахунок додаткових доходів федерального бюджету від нафтогазового комплексу і від управління власними коштами.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні