5 серпня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони

0
5 серпня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони
Православна церква 5 серпня вшановує пам'ять святих Трохима, Феофіла і ще 13 мучеників, які померли за віру в часи гонінь на християн.

Про це пише Уніан.

Це народне свято в давні часи отримало в народі назву Трохим Безсонник, оскільки в цю дату наші предки лягали спати дуже пізно або взагалі не спали через те, що було багато роботи. 5 серпня вважається дуже щасливою прикметою рано прокинутися чи пізно лягти спати.

День був сповнений турбот - селяни косили сіно і прибирали зерно на зберігання, прибирали в хліві, чистили і обкурювали льох, збирали урожай овочів і фруктів.

Наші предки в свято 5 серпня багато працювали в полі, але знали, що опівдні з наближенням спеки роботу потрібно перервати. В середині дня підвищувався шанс отримати сонячний удар, хоча в давності люди пов'язували погане самопочуття в обід з діями полудниць - духів полів.

У народне свято 5 серпня в давні часи збирали ягоди малини, ожини, горобини, ранньої калини. Частину ягід заморожували, а також готували консервацію і компоти. Калина в цю дату вважається особливо корисною і здатною зцілити будь-які хвороби. Дівчата в цей день вмивалися калиновим соком, щоб мати красиву молоду шкіру. А для міцного здоров'я обов'язково потрібно з'їсти жменю сирих ягід.

5 серпня - знак Зодіаку
Народжена людина 5 серпня за знаком Зодіаку - Лев. Іменинники цього дня дуже влюбливі і романтичні. Мають сильну потребу в самовираженні і професійній реалізації. Вони мають потужне творче мислення та високий інтелект. Однак в людях вони розбираються погано, їхнє перше враження часто виявляється помилковим.

Що не можна робити 5 серпня
У цей день удача посміхнеться тим, хто рано встає і пізно лягає. Тому 5 серпня не варто спати до обіду і дрімати вдень.

У день Трохима не варто займатися порожніми і марними речами, байдикувати, створювати видимість роботи, інакше в майбутньому ваша робота буде марною.

Чоловікам сьогодні не варто ходити в ліс або на річку поодинці. Вважається, що в цей день русалки і водяні можуть заманити самотнього подорожнього.

Працюючи на свіжому повітрі сьогодні, обов'язково потрібно зробити перерву опівдні, інакше є ризик отримати сонячний удар.

Не можна проявляти скупість і жадібність, відмовляти в допомозі сьогодні, викидати хороші речі замість того, щоб їх віддати. Така поведінка призведе до фінансових проблем.

Категорично заборонено в цей день рубати калину, обрізати і ламати гілки на ній.

Дівчатам не варто стригти волосся сьогодні, інакше воно почне гірше рости.

Прикмети погоди 5 серпня
Існують такі прикмети про погоду в цей день:


Вранці туман стелиться над землею - до сильної спеки.

Якщо на світанку яскраво мерехтять зірки, то через кілька днів почнуться дощі.

Сова голосно ухає - до потепління.

Яка погода сьогодні, такою вона буде і в серпні.

Якщо вночі і вдень велика різниця в температурі повітря, то погода в серпні буде мінливою.

Гроза 5 серпня віщує багатий урожай зерна.

На вулиці не видно метеликів і бджіл - скоро піде дощ.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні