В Україні скасують фіксований курс долара

0
В Україні скасують фіксований курс долара
Україні доведеться повернутися з фіксованого курсу долара до гнучкого, проте термін такого переходу не встановлений. Водночас однією з передумов «розморожування» офіційного курсу, що встановлений на рівні 36,6 грн/дол., є наближення готівкового курсу до цього ж показника. І ця умова майже виконана.

Про це розповів голова Національного банку України Андрій Пишний, пише Радіо Свобода.

Курс готівкового долара станом на 1 серпня становить 37-37,5 грн.

"Було 36,6 (грн/долл., офіційний курс. - Ред.), а в обміннику на вулиці – 42 грн/долл.

Одна з передумов, щоби перейти до валютної лібералізації – урівняти (ці курси. – Ред.), зробити гривню більш привабливою, щоби вона розглядалася вже як інструмент і для заощаджень, і для ведення бізнесу", – пояснив Пишний.

Крім того, важливими факторами є обсяг золотовалютних резервів (він уже рекордний за всю історію незалежності), попит на іноземну валюту та довіру населення та бізнесу до гривні.

"Наразі ми бачимо: чиста пропозиція валюти перевищує чистий попит. Українці продають валюти більше, ніж купують. Депозити в гривні за своїм обсягом зростають.

Це все передумови, які дозволять НБУ поступово скасовувати адміністративні обмеження на рух капіталу, які створюють незручності і громадянам, і бізнесу", – зазначив Пишний.

Втім, це не означає, що саме курс буде лібералізовано вже найближчим часом. Нацбанк дійсно затвердив стратегію валютної лібералізації та пом'якшення валютних обмежень.

"Правда також і в тому, що ця стратегія не має календарного графіка впровадження.

Немає такого, що до 1 вересня ми зробимо щось, а в жовтні зробимо наступний крок. Ні.

Ми працюємо над тим, щоб створити передумови, які дозволять нам поступово пом'якшувати валютні обмеження, не створюючи додаткові ризики для економіки, адже війна триває.

І це головний фактор, що змушує нас бути до певної міри дуже обережними, але максимально практичними", – пояснив голова НБУ.

За словами Пишного, фіксований курс як антикризовий захід вже відживає своє. Але завдання НБУ полягає не в якнайшвидшому його скасуванні, а у створенні умов для безболісного переходу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні