Церковне свято 30 липня: чого потрібно позбутися цього дня

0
Церковне свято 30 липня: чого потрібно позбутися цього дня
30 липня в православній церкві шанують великомученицю Марину Антіохійську і преподобного Лазаря Галісійського. У народі свято прозвали Марина і Лазар. Ким були святі, традиції та заборони на церковне свято - в матеріалі.

Про це повідомляє УНІАН.

30 липня 2023 - яке завтра церковне свято і дата за новим стилем
Про святу Марину відомо небагато. За переказами, вона була дочкою язичницького жерця Едессія і жила в III столітті в Антіохії Пісідійской (зараз це Туреччина). Виховувала Марину годувальниця, від неї дівчинка дізналася про християнську віру і хрестилася в 12 років. Батько від неї відрікся.

Через пару років правитель області, побачивши Марину на пасовищі з вівцями, вирішив освідчитися їй. Дівчина розповіла, що сповідує християнство, але правитель був упевнений, що вона зречеться віри. На жаль, цього не сталося - Марину веліли катувати привселюдно. В якийсь момент з її рук упали кайдани, а над головою з'явилася голубка з золотим вінцем в дзьобі. Вражений народ став славити Бога. Марину стратили, а разом з нею 15 тисяч чоловік, які увірували в Христа.

***

Лазар Галісійський жив в X столітті в Лідії (зараз це Туреччина). Він прийняв християнство в пізньому віці і тоді ж - постриг в монастирі святого Сави в Палестині, де провів 10 років. Пізніше його висвятили в пресвітери, а потім він оселився на Галісійській горі біля Ефесу. Там же побудував храм, а біля нього стали селитися інші ченці. Так, у чернечій громаді Лазар прожив до 72 років, за своє життя прославився багатьма чудесами.

Святих згадують 30 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати їх будуть 17 липня.

Народні прикмети на 30 липня
Прикмети цього дня говорять про те, якими будуть осінь і зима:


яка погода в цей день - така буде і у вересні;

спека стоїть - зима буде суворою;

грім в цей день - осінь буде з дощами, зима - з морозами.

У народі 30 липня - свято Марина Лазорева або Марина Вогняна.
Назвали його так згідно з іншою легендою - дочка морського царя Марина втекла від батька в земне життя. З тих пір в день її народження він сильно гнівається. 30 липня часто йдуть грозові дощі з яскравою блискавкою.

30 липня - що сьогодні не можна робити
Є кілька заборон в цей день:


не можна свататися і одружуватися - згадуючи мученицю, вважається, що це не обіцяє нічого хорошого;

не слід виходити на вулицю під час грози;

забороняється лаятися і сваритися - щоб блискавкою не вдарило;

не можна відмовляти в допомозі тому, хто попросить.

Цього дня слід утриматися від великих витрат - є ризик залишитися без грошей.

Що можна робити 30 липня
У святих просять захисту від вогню - в першу чергу врожаю, який міг загинути під блискавкою. До Марини звертаються з проханням уберегти від хвороб, моляться про мир у домі.

Цього дня добре зробити генеральне прибирання і винести з дому все старе і непотрібне. Вважається, чим більше винесеш - тим більше блага повернеться. При цьому викидати все не віталося - якщо річ непотрібна, але хороша, то її слід віддати нужденним. 30 липня за звичаєм готують рибні страви.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні