Росіяни хочуть перевести один з енергоблоків ЗАЕС в стан «гарячого зупину»

0
Росіяни хочуть перевести один з енергоблоків ЗАЕС в стан «гарячого зупину»
Державна інспекція з ядерного регулювання України (ДІЯРУ) попереджає, що намір окупантів перевести енергоблок №4 Запорізької АЕС у стан "гарячого зупину" створить нові суттєві ризики для ядерної та радіаційної безпеки.

Про це повідомляє прес-служба ДІЯРУ

Такі ризики спричинені тривалим простоєм обладнання енергоблоку №4, відсутністю належного регламентного технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки, недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу на ЗАЕС.

"В умовах втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС - Каховського водосховища - внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, утримання всіх реакторів ЗАЕС у стані "холодний зупин" є оптимальним режимом для зниження ризиків щодо ядерної безпеки, вірогідності пошкоджень обладнання та раціонального використання доступних на теперішній час водних ресурсів", - йдеться у повідомленні.

В інспекції підкреслюють, що переведення енергоблоку №4 ЗАЕС у стан "гарячий зупин" стане черговим грубим порушенням російськими окупантами та фейковою експлуатуючою організацією принципів безпеки і законодавства у сфері використання ядерної енергії.

Що відбуваєтьсяна ЗАЕС
Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) заявляють, що на ЗАЕС планують переведення 4-го реакторного блоку з холодного зупину в гарячий.

До цього окупанти відмовились виконувати рекомендації українського ядерного регулятора щодо виведення останнього з шести енергоблоків в стан холодного зупину, що було б більш безпечним.

Якщо окупанти запустять у гарячий режим ще один блок, тоді два з шести енергоблоки станції будуть працювати у більш небезпечному режимі.

Станом на 14 липня 2023 року на ЗАЕС перебували близько 500 окупантів. Російські загарбники використовують майданчик окупованої станції для зберігання боєприпасів та обстрілів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-14

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні