Церковне свято 14 липня: що цього дня не можна робити жінкам до заходу сонця

0
Церковне свято 14 липня: що цього дня не можна робити жінкам до заходу сонця
14 липня в православній церкві - день пам'яті двох святих чудотворців Косми і Даміана. У народі день прозвали Кузьма і Дем'ян. Розповідаємо, чим відомі святі, про що можна попросити у них і що не можна робити на церковне свято, а також народні прикмети дня.

Про це пише УНІАН.

14 липня 2023 - яке завтра церковне свято і дата за новим стилем
Даміан і Косма жили в III столітті в Римі і були рідними братами. Вони рано втратили батька і їх виховувала мати в християнських традиціях.

Коли Косма і Даміан виросли, вони стали лікарями і отримали від Бога чудотворний дар - могли зцілювати хвороби. Брати безкоштовно допомагали хворим, просили лише натомість увірувати в Христа, тому їх прозвали святі безсрібники Косма і Даміан.

Коли почалися гоніння на християн, римські воїни стали розшукувати братів. Космі й Даміану вдалося сховатися, але, коли замість них схопили інших християн, вони віддали себе в руки влади. Проповідники відмовилися зректися віри, а коли імператора вразила невідома хвороба, то зцілили його. Свідки цього увірували в Христа, а імператор відпустив братів на волю. Але незабаром їх було вбито: літній учитель-наставник позаздрив їхній славі, заманив братів у гори і вбив їх там.

Святих згадують 14 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати їх будуть 1 липня.

Народні прикмети на 14 липня
За прикметами дня судять, якою буде погода:


з'явилося жовте листя - буде рання осінь;

павук спускається - встановиться тепла погода;

місяць червоний - буде сильний вітер;

яскраві зірки - до дощів і гроз.

Друга назва цього дня - Літні Кузьминки. В цей час варили малинове варення і сушили листя малини, щоб готувати з них чай від застуди.

14 липня - що сьогодні не можна робити
Цього дня є кілька суворих заборон:


не можна плакати і скаржитися ні життя;

не слід робити великі покупки - будуть невдалими;

заборонено заздрити, інакше своїх успіхів ні в чому не буде.

Головна заборона цього дня стосується жінок - їм не можна важко працювати, в тому числі й на городі, і в саду, а також прати й прибирати. Вважається, що якщо порушити цю заборону до заходу сонця, то весь рік доведеться працювати в 2 рази більше, ніж раніше.

Що можна робити 14 липня
У день святих Косми і Даміана можна попросити у них зцілення від різних хвороб. 14 липня також було прийнято варити малинове варення і робити заготовки з аґрусу. Жінки цього дня не працювали, а збиралися на посиденьки і разом готували кашу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні