Науковці попереджають про найпекотніший місяць літа

0
Науковці попереджають про найпекотніший місяць літа
Згідно з даними Національного центру екологічних прогнозів США, у четвер, 6 липня, людство зафіксувало найспекотніший день за всю історію своїх метеорологічних вимірювань.

Про це повідомляє ТСН.

Новий рекорд було встановлено після кількох днів інтенсивної спеки в Сполучених Штатах і Китаї, та загибелі від надвисоких температур понад 100 людей у Мексиці.

Служба змін клімату Copernicus Європейського Союзу оголосила, що червень 2023 року був найтеплішим червнем, який коли-небудь реєстрували метеорологи, попередній рекорд червня 2019 року було подолано зі значним відривом.

“Такі рекорди є передбачуваним наслідком короткочасного підвищення температури, спричиненого Ель-Ніньйо, яке додається до довгострокової тенденції потепління, спричиненої викидами парникових газів у результаті людської діяльності”, — сказав Роберт Роде, дослідник і головний кліматолог з неурядової організації Berkeley Earth.

Цього року з’явилася картина метеорологічного явища Ель-Ніньйо, яке спричинило підвищення температури поверхневих вод у східних і центральних районах Тихого океану.

“Ми усвідомлюємо, що перебуваємо в теплий період через зміну клімату, і в поєднанні з Ель-Ніньйо та спекотними літніми умовами ми бачимо рекордно теплі температури на поверхні, які реєструються в багатьох місцях по всьому світу”, — цитує видання The Guardian заяву Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA).

Учені погоджуються, що збільшення тепла внаслідок антропогенного глобального нагрівання в поєднанні з поверненням Ель-Ніньйо призведе до нових рекордних температур.

“Є ймовірність, що липень буде найтеплішим за всю історію, а разом з ним і найспекотнішим місяцем за всю історію від часів еемського <міжльодовикового> періоду, який був приблизно 120 000 років тому”, — сказав доктор Карстен Гауштайн, науковий співробітник з атмосферної радіації в Лейпцизькому університеті.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у контексті найспекотнішого тижня за всю історію спостережень заявив, що зміна клімату вийшла з-під контролю.

“Якщо ми продовжуватимемо відкладати необхідні ключові заходи, я вважаю, що ми переходимо до катастрофічної ситуації, про що свідчать останні температурні рекорди”, — сказав Гутерреш.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні