Лукашенко веде свою «гру»: що про це треба знати

0
Лукашенко веде свою «гру»: що про це треба знати
Білоруський диктатор Олександр Лукашенко напередодні заявив, що власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин та його найманці не перебувають у Білорусі станом на 6 липня. Схоже, так він дистанціюється від угоди, яку нібито уклав із ватажком "вагнерівців" після їхнього "походу на Москву".

Про це розповіли в Інституті вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW), пише Обозреватель.

Проте він продовжує рекламувати свою здатність бути так званим посередником між главою РФ Володимиром Путіним і раніше лояльним до нього Пригожиним, як і раніше, наголошуючи на слабкості кремлівського лідера.

Російські джерела раніше також вказали, що ватажок ПВК перебуває в Росії, хоча аналітики кажуть, що не можуть підтвердити його місцеперебування.

"Здатність Пригожина вільно діяти в Росії передбачає, що він все ще захищений деякими гарантіями безпеки і/або що Кремль, як і раніше, віддає пріоритет підриву його репутації в РФ, а не фізичному або юридичному переслідуванню", – припустили в ISW.

Проте вибрані російські ультранаціоналісти розкритикували державну пропаганду за спробу очорнити Пригожина, припустивши, що спроба Кремля віддалити ультранаціоналістичну спільноту від нього не мала успіху.

Оскільки Лукашенко заявив, що фінансист групи "Вагнера" та його сили не перебувають у Білорусі, це може вказувати на те, що Пригожин, можливо, не підтримує угоду, укладену із самопроголошеним лідером республіки після збройного повстання 24 червня.

Мінськ і Кремль раніше оголосили, що Пригожин, Путін і Лукашенко "досягнули угоди", яка пропонувала "вагнерівцям", що брали участь у повстанні, невказані гарантії безпеки в Білорусі.

"Повний зміст цієї угоди не розголошується, але схоже, що "Вагнер" не виконує своєї частини. Лукашенко заявив 6 липня, що сили ПВК нині перебувають у своїх постійних таборах (або в Росії, або в Україні), куди вони відійшли після битви за Бахмут", – йдеться у зведенні ISW.

Лукашенко додав, що Пригожин перебуває у Санкт-Петербурзі або, можливо, навіть прилетів до Москви вранці 6 липня. Він також спростував повідомлення про те, що Білорусь будує нові тренувальні пункти для "вагнерівців", і зазначив, що Мінськ запропонував їм кілька колишніх радянських військових таборів, зокрема декілька поблизу Осиповичів Могилевської області.

"Лукашенко дав зрозуміти, що ПВК "Вагнер" ще не погодилася на розгортання цих баз і що у неї "інше бачення їхнього розміщення", деталі якого розкрити відмовився. Однак він спростував факт розірвання угоди та зазначив, що питання про перекидання й розстановку сил на цей момент не вирішено", – наголосили аналітики.

На їхню думку, Лукашенко просто дистанціюється від угоди, яку уклав із Пригожиним, чи, як і раніше, наголошує на слабкості Путіна. Він демонстративно заявив, що "вагнерівці" та Пригожин – росіяни, і питання про їхнє місцеперебування слід адресувати до РФ.

"Його риторика може вказувати на те, що він покладає відповідальність за виконання угоди на Кремль. Лукашенко також продовжив хвалитися своїми вмілими переговорами з Пригожиним, заявивши у відповідь на запитання журналіста, що авторитет Путіна не був ослаблений під час збройного заколоту", – підсумували в ISW.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні