7 липня - свято Івана Купала: головні заборони на цей день

0
7 липня - свято Івана Купала: головні заборони на цей день
7 липня в православній церкві відзначають Різдво Іоанна Предтечі. У народному календарі в цей день - свято Івана Купала.

Про це пише УНІАН.

Іоан Предтеча відомий також як Іоанн Хреститель. Він був попередником Ісуса і пророком, який передбачив його пришестя.

Іоан народився за півроку до народження Христа, у літньої пари. Про його появу на світ сповістив архангел Гавриїл. Матері Іоана, Єлизаветі, довелося тікати в пустелю з маленьким сином - щоб врятуватися від воїнів царя Ірода, який наказав убити всіх немовлят. У пустелі Іоан провів 30 років, далеко від людей. Потім став проповідувати, розповів людям про пришестя Месії і хрестив в річці Йордан багатьох іудеїв, а незабаром і самого Ісуса.

За наказом правителя Ірода Антипа Іоана кинули до в'язниці - за те, що він викрив Ірода в його одруженні на дружині брата, а пізніше пророка стратили. Тіло святого поховали, а голова була втрачена і віднайдена тричі.

Різдво Іоанна Предтечі - одне з найбільших свят після Різдва Богородиці та Різдва Христового. Святого Іоана шанують 7 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати святого будуть 24 червня.

Народні прикмети на 7 липня
з ранку сильно пахне свіжою травою - піде дощ;
багато роси - буде урожай огірків буде в цьому році;
цвіркуни вночі співають - зима буде м'якою;
небо зоряне - буде багато грибів восени.
Народне свято Івана Купала 7 липня в стародавні часи відзначалося в день літнього сонцестояння, але з прийняттям християнства його приурочили до церковного свята.

7 липня - що сьогодні не можна робити
- не можна веселитися і шуміти - Іоан помер мученицькою смертю;
- заборонено користуватися ножем і різати круглі продукти - в народі вважають, що можна взяти на себе гріхи вбивць Іоана;
- забороняється працювати, в тому числі й по дому, займатися рукоділлям;
- не можна сумувати і скаржитися на життя;
- не варто давати що-небудь в борг - можна самому зубожіти;
- не слід йти купатися вночі у водоймах - вони наповнені нечистю.

Також в цей день не можна піднімати з землі знайдені гроші - це до хвороб і нещасть.

Триває Петрів піст 2023 - тим, хто дотримується його, 7 липня належить сухоїдіння, не можна їсти рибу і гарячу їжу з олією.

Що можна робити 7 липня
На свято можна піти до церкви, помолитися святому, подати милостиню. У святого Іоана просять зцілення від хвороб, особливо від головного болю, моляться йому за дітей і щасливий шлюб. Відомі випадки зцілення людей від тяжких захворювань після молитви перед іконою святого.

Цього дня збирають цілющі трави, братки і кропиву. Вважається, що якщо кропиву покласти на порозі дому та підвіконнях, то вона оберігатиме від різної нечисті.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні