Синоптики попереджають українців про небезпеку у липні: що сталося

0
Синоптики попереджають українців про небезпеку у липні: що сталося
Липень 2023 в Україні буде з різноманітною погодою. Очікується чергування періодів спеки та відносної прохолоди, а також грози. град та сильні зливи.

Про це розказав синоптик Ігор Кібальич, передає Метеопрог.

За словами синоптика, у нинішньому році липень розпочнеться з активного надходження теплого повітря з півдня, з районів країн Балканського півострова, Середземного моря та півострова Мала Азія.

"На тлі висотного гребеня та південно-західних повітряних потоків, температурний фон у першій декаді місяця очікується вищим за середні багаторічні показники", - прогнозує Кібальич.

Так, за його даними, у більшості областей України денна максимальна температура сягатиме +27…+33 °С, за винятком західних та північних регіонів - тут передбачаються комфортні +23…+28 °С.

Кількість опадів очікується недостатньою у південних та східних областях. Водночас, у західній частині України спостерігатиметься їх надлишок, особливо у Карпатському регіоні.

"На "маківці літа", у другій декаді липня температура повітря збережеться вищою за норму з максимальними значеннями традиційно в південній половині країни", - каже Ігор Кібальчич.

Дощі, за його даними, розподілятимуться нерівномірно по території, місцями у супроводі гроз, граду та шквалистого вітру.

"Не виключені і небезпечні конвективні явища, які можуть спричинити несприятливі наслідки. Крім того, на тлі тривалого періоду високих температур, є ризик розвитку ґрунтової посухи у південних, центральних та місцями у східних областях. Високим очікується і рівень пожежної небезпеки у регіонах", - попереджає синоптик.

Третя декада липня може стати більш прохолодною та вологою, оскільки є передумови для розвитку північно-західних циркуляційних процесів, у ході яких на територію України інтенсивніше почнуть надходити свіжі повітряні маси скандинавського походження. Проте, у південній половині країни ситуація із зволоженням залишиться на досить складному рівні.

"Можна очікувати, що середня температура в липні 2023 року опиниться в межах +20…+25 °С, що на 1-2 °С вище за норму. Сумарна кількість опадів за місяць становитиме 42-95 мм, у західних областях та в Карпатах місцями 100-170 мм, що в межах норми, місцями вище за норму на 10-25 %", - резюмував фахівець.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні