Загроза теракту на ЗАЕС: у МОЗ звернулися до мешканців 50-кілометрової зони

0
Загроза теракту на ЗАЕС: у МОЗ звернулися до мешканців 50-кілометрової зони
У Міністерстві охорони здоров’я оприлюднило поради щодо вмісту домашніх аптечок для жителів 50-кілометрової зони навколо Запорізької атомної станції (ЗАЕС) через можливу загрозу її підриву.

Про це пише пресслужба МОЗ.

У зверненні наголосили, що інформація стосується виколючно жителів 50-кілометрової зони навколо ЗАЕС і не є релевантною для людей, які проживають поза цим радіусом.

«Продовжуємо інформувати про те, як підготуватися до можливих надзвичайних подій на Запорізькій АЕС, яка перебуває під окупацією росіян. Наголошуємо: ця інформація стосується лише мешканців 50-кілометрової зони навколо ЗАЕС і не є релевантною для людей, що живуть поза цим радіусом», - йдеться у повідомленні.

В аптечці мешканців повинні бути:

Калій йодид

Калій йодид використовується, щоби в разі аварії на ядерних об’єктах зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу.

Приймати потрібну дозу калію йодиду потрібно тільки після офіційного оповіщення! Таке оповіщення проводиться місцевими органами виконавчої влади та ДСНС через засоби масової інформації.

Оптимально прийняти препарат після оповіщення за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари, проте калій йодид залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після нього.

Не рекомендуємо прийом препарату через 24 годин після надходження хмари.

Алюмінієво-антацидні сорбенти

Така група засобів зазвичай має активну речовину – гідроксид алюмінію – і використовуються для прискорення нейтралізації, зв’язування та виведення радіонуклідів з організму і, таким чином, зниження ризику для здоров'я внаслідок їх надходження.

Альгінати

Активна речовина – натрію альгінат. Він cтворює захисний бар’єр на поверхні рідкого вмісту шлунку. Цей бар'єр запобігає всотуванню небезпечних речовин організмом.

Маска

Засіб фізичного захисту для зменшення потрапляння в організм небезпечних речовин.

Нагадаємо, що в Україні розгортають штаби на випадок теракту на Запорізькій АЕС, в яких працюватимуть медики, рятувальники та поліція. Найближчими днями в країні планують провести навчання з перекриттям доріг і розгортанням санітарних блокпостів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні