Що Лукашенко може попросити в обмін на зупинку заколоту Пригожина

0
Що Лукашенко може попросити в обмін на зупинку заколоту Пригожина
Те, що білоруський диктатор Олександр Лукашенко зіграв безпосередню роль у зупинці військового наступу на Москву, принизливо для російського президента Володимира Путіна.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту з вивчення війни (ISW), передає УНІАН.

Аналітики припустили, що ця ситуація забезпечила Лукашенку деякі переваги. Той використовував свої власні "існуючі канали" для з'ясування ситуації на місцях і переговорів з ватажком ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним.

В Інституті зазначили, що доступ Лукашенка до таких каналів і успішні переговори з Пригожиним, вказують на те, що він має якийсь вплив на ватажка "вагнерівців", котрий він і використовував для деескалації ситуації.

В ISW припустили, що Лукашенко спробує використовувати деескалацію збройного повстання для досягнення своїх цілей, таких як відстрочка формалізації союзної держави РФ і Білорусі або запобігання використання Путіним білоруських ЗС в Україні.

"Кремль стикається з вкрай нестабільною рівновагою. Угода, досягнута Лукашенком - це короткострокове рішення, а повстання Пригожина виявило серйозні недоліки Кремля і міноборони РФ", - йдеться в звіті Інституту.

При цьому там зауважили, що "припущення про те, що заколот Пригожина, реакція Кремля і посередництво Лукашенка були інсценовані Кремлем, абсурдні".

У ISW зазначили, що цей заколот виявив слабкість російських силових структур і показав нездатність Путіна своєчасно використовувати сили для відбиття внутрішньої загрози і ще більше підірвав його силову монополію. "Швидкий наступ Пригожина на Москву виставив на посміховисько більшу частину російських регулярних військ і показав всім без винятку представникам сил безпеки, державним підприємствам та іншим ключовим фігурам в російському уряді, що приватні збройні сили, відокремлені від держави, можуть домогтися вражаючих результатів. Дії "Вагнера" також продемонстрували деградацію російських військових резервів, які майже повністю зайняті війною в Україні", - проаналізували ситуацію в Інституті.

Також там зазначили, що явне здивування Кремля вчинком Пригожина погано говорить про російську внутрішню розвідку. Хоча Пригожин постійно посилював свою риторику проти міноборони ще до заколоту, Путіну все одно не вдалося знизити цей ризик.

"Ми... не прогнозуємо швидкий крах російського уряду... Проте заколот Пригожина і вирішення подій 23 і 24 червня, хоча і не обов'язково це боротьба між Пригожиним і Кремлем в широкому сенсі, але швидше за все, завдадуть істотної шкоди уряду Путіна і військовим зусиллям Росії в Україні", - підсумували в Інституті.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні