Які українські міста будуть у зоні ризику, якщо росіяни підірвуть ЗАЕС

0
Які українські міста будуть у зоні ризику, якщо росіяни підірвуть ЗАЕС
Вдень 22 червня україснький президент із посиланням на розвідку та СБУ повідомив, що Росія готується підірвати Запорізьку АЕС. Днем раніше про замінування АЕС, а саме – ставка-охолоджувача станції, говорив керівник ГУР Кирило Буданов. Якщо на ЗАЕС станеться аварія, це торкнеться приблизно 1 мільярда людей і 40 країн.

Про це пише ТСН.

Якою буде зона відчуження
У серпні 2022 року в Державній агенції з управління зоною відчуження поінформували, що наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж у 1986-му на ЧАЕС. Зона відчуження складатиме до 30 тис. км² (як 10 Чорнобільських зон відчуження). Там неможливо буде ані жити, ані вести господарство наступні 100 тис. років. Доведеться переселити 2 млн осіб. Україну вкриє викид радіоактивного цезію в небезпечній для усього живого, ґрунтів та водойм кількості. Радіоактивні речовини залежно від погоди полетять або на Європу, або на Білорусь та Росію.

До 50-кілометрової зони відчуження входять такі населені пункти Запорізької області: Кам'янка-Дніпровська, Кушугум, Малокатеринівка, Балабине, Балки, Василівка, Велика та Мала Білозерки, Дніпрорудне, Михайлівка. А також населені пункти Дніпропетровської області – Нікополь, Марганець, Покровське, Червоногригорівка, Грушівка, Томаківка, Покров.

Кількість жерт та які українські міста - у зоні ризику
Лала Тарапакіна, радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів, повідомляла, що кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих – десятки тисяч. Також на довгі десятиліття буде забруднена річка Дніпро. Окрім того, аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров'я людей, обґрунтувань, водою.

За її припущеннями, у разі аварії на ЗАЕС потрібно буде негайно відселити людей із Мелітополя, Енергодару, Запоріжжя, Нікополя та Кривого Рогу. У відносно неураженій зоні залишаться лише Ужгород, Львів та частина Волинської області. Втім, ступінь зараження територій України та Європи, Росії та Білорусі залежатиме від напрямку вітру.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні