Чому українці почали платити за електрику більше

2
Чому українці почали платити за електрику більше
Підвищення тарифів на світло для населення зменшить фінансове навантаження на державних виробників електроенергії.

Про це сказав генеральний директор YASNO Сергій Коваленко в Facebook.

За його словами, населення навіть після підвищення купуватиме електрику значно дешевше ніж вона реально коштує.

В якості прикладу він навів Дніпропетровську область, де фактична ціна електрики для постачальника 5 грн 44 коп. за кіловат-годину. При цьому населення купує електроенергію у постачальника за набагато нижчим регульованим тарифом – 1,44/1,69 грн до 1 червня і 2,64 грн зараз.

Коваленко пояснив, що цю різницю постачальникам універсальних послуг (таких нині 25 компаній) компенсують за рахунок доходів державних енергогенеруючих підприємств "Енергоатом" та "Укргідроенерго". Враховуючи обсяги споживання населення по всій країні, ці компанії щомісяця мають сплачувати колосальні суми на покриття різниці між ринковою ціною на електроенергію та регульованим тарифом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
У Міненерго повідомили, чи очікувати українцям нового зростання тарифів на світло
У Міненерго повідомили, чи очікувати українцям нового зростання тарифів на світло
Тариф на електрику можуть ще раз підвищити: в Кабміні натякнули, коли саме
Тариф на електрику можуть ще раз підвищити: в Кабміні натякнули, коли саме
"Коли тариф для населення був на рівні 1,44 грн та 1,68 грн, державним виробникам доводилося компенсувати ще більшу різницю - десь 3,76 грн з кіловат-години і це приблизно 140 млрд грн на рік", - сказав він.

Гендиректор компанії нагадав, що через російську агресію виробники і так опинилися у вкрай складному становищі, адже втратили обсяги генерації та зазнали руйнувань від ракетних атак. Це тільки погіршило їх фінансову ситуацію. Всередині системи ріс борг: постачальники недотримували компенсацію, недоплачували мережам і "Укренерго", енергетична інфраструктура мала дефіцит коштів на відновлення.

"Зміна тарифу зменшить фінансове навантаження на державну генерацію. Постачальники більше доходу від цього не будуть мати, лише частину яку сплачувала держава тепер потрібно буде збирати з населення", - пояснив він.

Коваленко радить українцям, у кого витрати на ЖКХ перевищують 15% доходу подавати запит на отримання субсидії. Цього року 3,7 млн сімей зможуть їх отримати.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Коваленко радить українцям, у кого витрати на ЖКХ перевищують 15% доходу подавати запит на отримання субсидії". ПОДАВАТИ МОЖНА, а от одержати - дулю. мін АНТИ соціальної політики розказує, що комунальні послуги можуть становити і 100% доходу.
Відповісти
генерація у власності олігархів, тому вони можуть малювати ціну і 100 грн за квт
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні