Вчені виявили в яблучному соці небезпечну речовину

0
Вчені виявили в яблучному соці небезпечну речовину
Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США завершило розробку інструкції щодо максимальної кількості неорганічного миш'яку, яке може міститись у яблучному соку.

Про це йдеться у звіті, опублікованому Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA), передає Styler.

Миш'як зустрічається у природному середовищі
Миш'як природним чином зустрічається у навколишньому середовищі. За даними Центрів США з контролю та профілактики захворювань, цей елемент поєднується з іншими матеріалами, створюючи одну з двох форм: органічну та неорганічну.

Органічні сполуки миш'яку в основному містяться в рибі та молюсках. За даними CDC, вплив цієї форми миш'яку нешкідливий для людини. Неорганічні сполуки містяться у ґрунті, відкладах та ґрунтових водах і раніше використовувалися для боротьби зі шкідниками та фарбування.

FDA запропонувало скоротити допустиму концентрацію неорганічного миш'яку в продуктах до 100 мільярдних часток (ppb).

У чому винен яблучний сік?
Яблучний сік є ще одним джерелом небезпечного миш'яку. В ході дослідження "Consumer Reports" було вивчено 88 зразків яблучного соку 28 різних виробників яблучних та виноградних соків. Виявилося, що близько 10% зразків містять концентрацію миш'яку, що перевищує федеральні стандарти.

Останнім часом деякі зразки яблучного соку в США показали вміст нижче 3 і 5 частин на мільярд, але деякі, як і раніше, залишаються вищими 10 частин на мільярд.

Згідно з заявою некомерційної організації, проведений Consumer Reports у 2018 році тест популярних фруктових соків показав, що майже половина з них містила підвищений рівень кадмію, неорганічного миш'яку та/або свинцю.

Чим небезпечний миш'як
У той час як гостре отруєння миш'яком призводить до руйнування еритроцитів у крові, конвульсіях, і навіть смерті, постійна дія неорганічної речовини у невеликих дозах пов'язана з появою деяких видів раку, серцево-судинними захворюваннями, ураженнями шкіри, нейроінтоксикацією та діабетом.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні