--> Українців попереджають про небезпеку після підриву Каховської ГЕС | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Українців попереджають про небезпеку після підриву Каховської ГЕС

0
Українців попереджають про небезпеку після підриву Каховської ГЕС
Міністерство охорони здоров'я України попередило українців про можливий спалах хвороб від збудників інфекцій у воді. Підрив Каховської ГЕС росіянами може спричинити серйозні забруднення прилеглих водойм, повідомили у прес-службі МОЗ у середу, 7 червня.

За даними МОЗ, наразі тривають тести для аналізу водойм та криниць в районі руйнації ГЕС. На місцях працюють фахівці Центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ). Поки науковці не пересвідчаться, що вода є безпечною, в МОЗ закликали не користуватися нею в сирому вигляді.

«На дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин. Хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ – можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС країною-терористом», – повідомили у прес-службі МОЗ.

Щоб знизити ризик зараження інфекційними хворобами від води, МОЗ рекомендує:

Пити тільки пляшкову або привізну воду.
Брати воду для приготування їжі та господарських потреб тільки з перевірених джерел. Річки, водопроводи та криниці використовувати не можна.
Кип'ятити або дезінфікувати воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Водночас кип'ятіння не виведе з води хімічне забруднення.
Відмовитися від продуктів, які були підтоплені водою, в тому числі й консервації.
Всі продукти піддавати термічній обробці та не їсти сире.
Ретельно мити руки з милом.
Не одягатися в речі, які були забруднені під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.
Наразі в підтоплених районах формують запаси антибіотиків та сорбентів для лікування інфекцій та кишкових розладів. Зокрема це пов'язано і з мором риби, який МОЗ прогнозує за кілька днів.

«У наступні 3-5 днів на Херсонщині та підтоплених районах на Запоріжжі через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби. Збирати таку рибу і вживати (солити чи в’ялити) категорично заборонено! Є ризик захворювання на ботулізм. В областях формуються запаси антибіотиків та сорбентів для лікування гострих кишкових інфекцій», – повідомили у прес-службі МОЗ.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні