Які способи чоловіки використовують, щоб виїхати з України

0
Які способи чоловіки використовують, щоб виїхати з України
Українські чоловіки, які намагаються незаконно перетнути державний кордон, вдаються здебільшого до використання підробних документів, зокрема навіть свідоцтва про смерть дружини.

Про це розповів речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

«Чоловіки, які хочуть незаконно перетнути кордон у прикордонних пунктах пропуску, як правило, намагаються використати підробні документи, в тому числі і документи з військкоматів, які визначають, що вони не придатні до військової служби. Або ж, як ми часто бачимо, чоловіки підробляють документи про своїх дітей, наприклад, у них немає трьох дітей у віці до 18 років, проте вони намагаються надати свідоцтва про народження про те, що у них є начебто троє дітей. Або ж, як це не прикро, інколи надають і свідоцтва про смерть дружини, оскільки батькам-одинакам також дозволено перетинати кордон», — розповів Демченко.

Які категорії чоловіків можуть перетинати кордон 2023 року
Зняття з обліку за станом здоров’я

Залишити територію України можуть чоловіки, які зняті з військового обліку за станом здоров’я. Підставою для цього буде оформлена інвалідність або рішення медичної комісії про непридатність до військової служби.

Троє та більше дітей

Чоловіки, які піклуються про трьох і більше дітей віком до 18 років, теж можуть виїжджати за кордон. При цьому не грає ролі, чи діти від одного шлюбу, чи від різних жінок.

Тимчасово непридатні

На підставі довідки про інвалідність або висновку військово-лікарської комісії можна отримати статус тимчасової непридатності до військової служби строком до шести місяців.

Таким громадянам виїзд за межі України дозволено, однак перед тим варто обов’язково зібрати усі необхідні документи, які підтверджують статус.

Супровід

Чоловіки можуть виїхати за межі України, якщо вони супроводжують особу з інвалідністю І чи II групи, а також якщо їдуть доглядати за хворими батьками, дружиною чи дітьми.

Військові

Військовослужбовці теж мають право перетинати кордон, та лише у кількох випадках:

Якщо військовий поранений і потребує лікування чи реабілітації за кордоном.
Для цього потрібне направлення на лікування за кордон та лист від МОЗ про те, що іноземна установа охорони здоров’я приймає українця на лікування.

Водії та волонтери

Кордон можуть перетинати водії компаній, які мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажів. Інформація про них обов’язково має бути внесена до інформаційної системи Укртрансбезпеки.

Також виїжджати за кордон можуть водії-волонтери, які перевозять вантажі для ЗСУ, медичні вантажі чи гуманітарну допомогу.

Працівники залізниці та моряки

Працівникам залізничного транспорту, а також морякам, які працюють на міжнародних рейсах, дозволено залишати територію України.

Перетинати кордон можуть моряки, які працюють на морських суднах, судах внутрішнього плавання або підготовку на судах. Щоб виїхати за кордон, цій категорії чоловіків потрібно показати такі документи:

трудовий договір
лист судновласника чи оператора про намір укласти контракт
Наявність постійного місця проживання за кордоном

Виїхати за кордон можуть чоловіки, які постійно проживають в іншій країні та мають відповідні позначки в паспорті.

А от від січня 2023 року виїхати за кордон не зможуть посадовці, чиновники, представники місцевої влади, народні депутати, прокурори тощо. Відповідне рішення ухвалила РНБО. Підставою для виїзду за кордон для таких осіб може бути виключно службове відрядження.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні