--> Світу загрожують катастрофічні цунамі | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Світу загрожують катастрофічні цунамі

0
Світу загрожують катастрофічні цунамі
Якщо саме по собі глобальне потепління видавалося вам не надто страшною річчю, то науковці встановили, що внаслідок кліматичних змін в Антарктиді можуть відбутися величезні природні зсуви, які призведуть до утворення руйнівних цунамі.

Під загрозою, перш за все, будуть Південна Америка та Нова Зеландія, але стихійне лихо може спричинити економічний хаос в усьому світі, пише Обозреватель.

Подробиці розповідає видання Talker, наводячи дані досліджень. Вчені зробили свої висновки, виходячи з даних про підводні зсуви, які відбулися десятки тисяч років тому.

Вчені вважають, що глобальне потепління може призвести до того, що в Антарктиді відбудуться величезні підводні зсуви, що можуть спричинити цунамі, яке буде настільки потужним, що призведе до загибелі людей щонайменше у Південній Америці, Новій Зеландії та Південно-Східної Азії.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications, проводилося під керівництвом доктора Дженні Гейлз, викладача гідрографії та дослідження океану в Плімутському університеті.

"Підводні зсуви є основною геологічною небезпекою, яка може викликати цунамі, що призводить до величезних людських жертв. Зсуви також можуть зруйнувати інфраструктуру, включаючи підводні кабелі, а це означає, що в майбутньому такі події матимуть широкий спектр економічних та соціальних наслідків", – наголосила вона.

Гейлз стверджує, що вченим зараз необхідно терміново більш детально вивчати зсуви, які відбувалися у далекому минулому, аби людство було готовим до наслідків, які можуть бути причинені глобальним потеплінням.

За попередніми даними, їм вдалося встановити, що на момент минулих масштабних зсувів в Антарктиді, температура на Землі була на 3 градуси вищою, ніж зараз.

Інший учасник дослідження, директор Антарктичного дослідницького центру при Університеті Вікторії у Веллінгтоні (Нова Зеландія) професор Роб Маккей розповів, що його команда паралельно із командою Гейлз займалася буріння, щоб зрозуміти вплив потепління клімату та океанів на танення льодовикового покриву Антарктиди в минулому, але коли вони побачили нанесені на карту величезні уступи і зсуви, то зрозуміли, наскільки сильно зміни клімату були пов'язані з підводними зсувами такого масштабу.


"Ми не очікували побачити таке, і це потенційна небезпека, яка, безумовно, потребує подальшого дослідження", – сказав Маккей.

У свою чергу професор Ян Сверре Лаберг з Арктичного університету Норвегії зазначив, що зсуви відбувалися не лише в південних, але й в північних широтах, в тому числі в Антарктиці і на норвезькій континентальній окраїні.

"Більше знань про ці події в Антарктиді буде також важливо для оцінки підводної геологічної небезпеки біля берегів Норвегії", – зазначив він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні