Скільки доведеться працювати, щоб окупилася вища освіта

0
Скільки доведеться працювати, щоб окупилася вища освіта
Влітку стартує вступна кампанія-2023. Перед багатьма абітурієнтами постане не лише питання вибору спеціальності, а й фінансового розв'язання - сподіватися вступити на бюджет або платити за контракт 4 роки.

Експерти з Work.ua та Education.ua провели спільне дослідження та порахували вартість навчання на популярних факультетах та яка зарплатня чекає майбутніх фахівців.

Скільки потрібно працювати, щоб покрити витрати на навчання
При дослідженні не враховували гроші, витрачені на житло, харчування, проїзд та розваги. В межах експерименту працівник "витрачав" зарплату тільки на виплати за навчання.

Для підрахунку середню вартість навчання за певною спеціальністю ділили на середню місячну зарплату за професією та отримували орієнтовний час окупності.

Наприклад, вартість навчання на бакалавраті за спеціальністю "Право" в Києві складає 177 368 грн. Середня зарплата юриста в Києві - 19 000 грн на місяць.

Отже, час, за який можна відшкодувати витрати на навчання розраховують за формулою - вартість навчання/ зарплатню = час окупності. Наприклад, 177 368 / 19 000 = 10 місяців.

Це означає, що якщо випускник зможе знайти роботу в галузі права в Києві, то він відшкодує витрати на навчання менш ніж за рік після отримання диплома, орієнтовно - за 10 місяців.

Однак, враховуючи ринкові реалії та індивідуальні можливості кожного випускника, час окупності може відрізнятися від розрахунку.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні