В Україні зростуть тарифи на електроенергію: на скільки подорожчає світло

2
В Україні зростуть тарифи на електроенергію: на скільки подорожчає світло
У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розповіли, які варіанти підвищення тарифів на електроенергію розглядають. Зокрема, за одним із базових сценаріїв вартість підвищиться максимум до 2,8 грн за кВт-год.

Про це розповів голова Нацкомісії Костянтин Ущаповський під час телемарафону "Єдині новини".

Як зазначив посадовець, нижній тариф для населення мають намір залишити на чинному рівні 1,44 грн за кВт-год за умови місячного споживання до 250 кВт-год.

Водночас передбачається підвищення верхнього тарифу з 1,68 грн до 2,4 грн або 2,8 грн за кВт-год.

"Розглядаються деякі варіанти. Один із базових — це орієнтовно 1,44 грн/кВт-год, а потім 2,4 грн/кВт-год або 2,8 грн/кВт-год. Це така ситуація. У ній головне забезпечити дієву програму захисту незахищених верств населення", — пояснив посадовець.

Голова Нацкомісії не уточнив орієнтовний час запровадження нових тарифів, проте додав, що ринковий тариф на електроенергію зараз становить приблизно 6,2 грн за кВт-год, та про підвищення тарифів для населення до такого рівня поки що не йдеться.

Раніше членкиня НКРЕКП Ольга Бабій заявляла, що вердикт планують озвучити наприкінці квітня або на початку травня поточного року. За її словами, подорожчання відбудеться однозначно, адже енергетичні компанії потребують фінансів, необхідних для виробництва електроенергії в умовах руйнувань інфраструктури.

"Ключовий фактор, заради чого відбуваються ці процеси — наявність грошей для того, щоб електроенергія могла вироблятися. Вона не виробляється з повітря. Це паливо, це заробітна плата людей", — зазначила представниця Нацкомісії з тарифів.

Загалом є три основні причини для негайного підвищення тарифів на електроенергію.

"Перша — вартість електричної енергії для побутових споживачів не змінювалась з 2017 року. Друга — за ці п’ять років відбулись інфляційні процеси. Третя — за період воєнного стану у нас зменшилось споживання електричної енергії і фактично зменшилось виробництво електроенергії "Енергоатомом", — додала вона.

Зараз в Україні діє тариф 1,44 грн/кВт-год при споживанні до 250 кВт-год за місяць, а більше цього обсягу — 1,68 грн/кВт-год.

Дія чинних тарифів добігає кінця 1 травня 2023 року.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"енергетичні компанії потребують фінансів, необхідних для виробництва електроенергії в умовах руйнувань інфраструктури". А НЕ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ СВОЇХ І ТАК НЕСЛАБЕНЬКИХ ЗРЯПЛАТ ? західні донори компенсували руйнування інфраструктури, так що не брешіть
Відповісти
Ахметка обносився, бракує грошей на нову яхту.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні