В Україні відчутно зросли ціни на землю: скільки коштує гектар у різних областях

0
В Україні відчутно зросли ціни на землю: скільки коштує гектар у різних областях
Підвищення попиту на земельні ділянки пов'язане з тим, що у 2024 році ринок землі стане доступним і для юридичних осіб. Оцінщиця землі Катерина Тульку відзначила, що за минулий рік земля подорожчала на 30%, а наступного може зрости в ціні ще на 70%, пише today.

Глава Асоціації землевласників України Сергій Кулешов повідомив, що інтерес інвесторів змістився з квартир на сільськогосподарські землі через війну. Якщо нерухомість може бути зруйнованою, а земельним паям загрожує лише мінування, а це можна виправити.

Кулешов звернув увагу на те, що ще ніколи землю не купували так активно, як зараз.

"Запити в Асоціацію землевласників про допомогу з придбанням землі зросли вп'ятеро. До війни ми мали два оголошення про продаж землі та одне про купівлю, а тепер на одну заявку на продаж припадає шість покупців", - зазначив він.

Голова фінансової компанії Activitis Павло Матіяш наголосив, що попитом користуються навіть заміновані ділянки.

Зростає продаж землі у прифронтових та прикордонних областях. Керівник проекту KupiPai від Concorde Capital Володимир Радько зазначив, що покупців цікавлять ділянки по 600-800 доларів, незважаючи на ризики.

Скільки коштує гектар землі в областях
Ринок землі почав працювати з липня 2021 року. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, найбільше продано паїв на Хмельниччині – 21 500 га, Кіровоградщині – 28 300 га, Полтавщині – 28 500 га, Дніпропетровщині – 31 500 га та Харківщині – 40 800 га

Гендиректор агрокомпанії ІМК Алекс Ліссітса пояснив, що фактор безпеки відіграє важливу роль. Клієнти шукають ділянки далеко від зони бойових дій та кордонів з Білорусією та РФ.

Мінімальним попитом користуються земельні ділянки за 10-15 км від кордону в Сумській, Харківській. Чернігівській та Херсонській областях. У лідери виявилася правобережна Україна, особливо Хмельниччина та Вінниччина.

Максимальний попит на землю – на Полтавщині. Гектар там коштуватиме приблизно 2000 доларів. У Хмельницькій та Київській областях землю продають по 80 000 грн/га, а на Черкащині – понад 100 000/га.

На Івано-Франківщині гектар коштує близько 167 000 грн/га, у Львівській області – понад 128 000 грн/га, у Закарпатській областях – понад 50 000 грн/га, а на Вінниччині – понад 60 000 грн/га.

За словами керівника платформи KupiPai Володимира Радька, більшу частину угод укладають за нормативно-фінансовою оцінкою землі. Таким чином можна зменшити розмір податків, а угоду, що залишилася, провести в готівці. Таким чином, різниця між ринковою ціною та нормативною грошовою оцінкою в середньому становить 2-2,5 рази.

Продавці виставляють ціни у доларах, але угоди завжди здійснюють у гривні. Тому, порівняно з довоєнними показниками, ціни значно зросли в гривні, однак у валюті залишилися практично на тому ж рівні.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні