Як будуть виглядати перші 24 години контрнаступу ЗСУ: прогноз експерта

0
Як будуть виглядати перші 24 години контрнаступу ЗСУ: прогноз експерта
Перші 24 години довгоочікуваного контрнаступу України можуть стати найдовшим днем для Збройних Сил України. А все, що відбуватиметься на фронті у цей день матиме вирішальний характер.

Експерт Міжнародного інституту стратегічних досліджень з кіберпотужності та майбутніх конфліктів оприлюднив свій прогноз, пише Ukrayina.pl.

У статті "Український найдовший день", яка вийшла на сторінках видання Foreign Policy, військовий експерт Франц-Стефан Гаді прогнозує, що перша доба можливого контрнаступу України стане "найдовшим днем для Збройних сил України". Такі висновки він робить, опираючись на досвід попередніх воєн. За його словами, початкова фаза атаки часто визначає характер наступної битви, вирішує перемогу чи поразку та визначає стратегічний вплив наступу.

Крім командування України, більше ніхто знає, чи Україна зараз має вирішальну перевагу у вогневій потужності, боєприпасах, чисельності війська та матеріально-технічному забезпеченні на полі бою, вважає експерт.

"Що ми знаємо, так це те, що останніми місяцями війна дедалі більше визначається виснаженням — жодна зі сторін не має вирішальної переваги, і кожна намагається виснажити іншу. Що б не трапилося в день Д в Україні, українським військам буде непросто уникнути виснажливого характеру війни, навіть якщо вони великі, добре підготовлені та добре оснащені", - пише Франц-Стефан Гаді.

За його словами, є лише один спосіб для українців, який допоможе їм уникнути виснаження в перші години майбутнього наступу: викликати параліч у російському військовому керівництві та паніку серед російських рядових.

"Найбільші шанси на успіх Україна матиме, якщо російські солдати будуть вислизати від українських військ без особливого бою. Навіть якби співвідношення сил було вигідним для України, одного цього було б недостатньо для досягнення цих ефектів. Нематеріальні фактори, такі як тактична несподіванка, лідерство на полі бою та бойовий дух, будуть вирішальними в перші 24 години атаки. Вони допоможуть визначити, чи вдасться українцям налякати росіян, паралізувати російське військове керівництво, і спричинити тимчасове порушення командування та контролю. У цьому сценарії українські бронетанкові колони пробивають оборону Росії, швидко просуваються в російський тил і загрожують вузлам командування та управління, таким як військові штаби та центри постачання, посилюючи паніку та параліч", - пише експерт.

Саме такий розвал з російського боку стався під час блискавичного контрнаступу України у вересні 2022 року в Харківській області. Умови для нападу українці створили кампанією артилерійських ударів. Тоді, попри те, що росіяни спостерігали нарощування українських сил, але українцям вдалося нагнати паніку на окупантів. У результаті Україна за 10 днів звільнила понад 6 тисяч квадратних кілометрів окупованої Росією території. У майбутньому весняному наступі Україна, ймовірно, спробує повторити блискавичний характер наступу на Харківщину. Втім на цей раз зробити це буде важче через багаторівневу оборону Росія - мінні поля, рови та "зуби дракона".

"Будь-яка військова операція – це так чи інакше організований хаос", - каже експерт.

Тактичне лідерство матиме вирішальне значення на початковому етапі. Йдеться у тому числі про здатність приймати та виконувати рішення на нижчих рівнях командування. Саме керівникам молодшого рангу ймовірно доведеться виявляти слабкі місця в російському захисті та швидко використовувати їх, щоб проштовхнути якомога більше бронетанкових формувань у російський тил. "Переможе той, хто буде менш схильний до паніки", - підсумовує Гаді.

Окрім тактичної несподіванки, лідерства та морального духу, є ще один фактор, який визначатиме успіх контрнаступу: чи зможе російська сторона швидко мобілізувати свій оперативний резерв?

"Це також значною мірою буде визначено в перші 24 години. Якщо загальна паніка забиває дороги відступаючими російськими військами, мобільним резервам, утримуваним у тилу, буде важко досягти лінії фронту в точці прориву — якщо ці російські резерви взагалі будуть доступні", - каже експерт.

Він додав, що майбутній контрнаступ може мати успіх, якщо вдасться паралізувати російське військове керівництво і викликавши паніку у російських військах, але невідомо, чи буде цього достатньо для довгострокових стратегічних здобутків, "не кажучи вже про перемогу у війні" України.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні