Як вийти з Великого посту не нашкодивши здоров’ю

0
Як вийти з Великого посту не нашкодивши здоров’ю
Дієтолог, лікар-гастроентеролог Медичного об'єднання Луцької міської територіальної громади та членкиня Асоціації дієтологів України Юлія Зубок розповіла про принципи, за якими потрібно виходити з посту.

Про це розповіли у фейсбуці Медоб'єднання.

Поступовість
Через обмеження тваринного білка в раціоні, кількість ферментів, що синтезується підшлунковою залозою зменшилась відповідно до потреб.

Аби адаптувати ферментні системи, поступово додавайте джерела тваринного білка в раціон: яйця, молочний білок, надавайте перевагу нежирним сортам м’яса (риба, птиця) та обмежуйте жирні – свинина.

Дозованість
В ідеалі, аби в день до джерел рослинного білка ви додавали 1-2 джерела тваринного білка, порції повинні бути невеликими. Не забувайте ретельно пережовувати їжу, не поспішати.

Також піст передбачає обмеження насиченого жиру, що є активним стимулятором скорочення жовчного міхура і виділення жовчі. Тому, яєчний жовток, сало, кисло-молочний/твердий сир, вершкове масло, сметану вживайте – дозовано. Особливо, це актуально для пацієнтів із жовчно-кам’яною хворобою, панкреатитом, аби не спровокувати загострення.

Намагайтесь уникати переїдання, що може викликати важкість у животі, надлишкове здуття, зміну випорожнень.

Різноманіття і збалансованість
Перехід до звичного раціону через тарілку здорового харчування, включаючи: білкові продукти, складні вуглеводи (коренеплоди: картопля, морква, моряк; крупи; бобові), клітковину (овочі/зелень, фрукти/ягоди) та дозовано додавайте жири. Приклад у каруселі (канадська тарілка здорового харчування).

Режим харчування
Намагайтесь не проводити весь день за святковим столом. Прийом їжі, далі чистий проміжок з фізичною активністю і спілкуванням поза межами столу, зокрема, аби не стимулювати переїдання. Пам’ятайте про питний режим.

Приготування
Надавайте перевагу печеним, вареним, тушкованим стравам, обмежуйте смажені, копчені.

Важливо, загалом веганський раціон пов’язаний з виникненням дефіцитів, зокрема заліза, кальцію, цинку, йоду, вітаміну В12 і Д.

Але, якщо ви формували свою тарілку збалансовано та різноманітно, то короткотривалий піст з високою ймовірністю не призвів до дефіцитів.

«Проте, якщо ви «заходили» в піст з дефіцитами чи маєте хронічні хвороби травної та ендокринної системи, то варто звернутись до лікаря аби виключити можливі дефіцити та вчасно компенсувати їх», – розповіла Юлія.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні