Які містичні здібності мають коти

0
Які містичні здібності мають коти
Кішкам давно приписують здатність передбачати зміни погоди або катастрофу, що насувається. Здебільшого це проявляється тривожною поведінкою тварин перед природними та антропогенними катастрофами – землетрусами, штормами і навіть авіабомбардуваннями, пише Трибун.

Ті, хто тривалий час спостерігає за кішками, теж може розповісти про те, що мами-кішки перед тим, як у домі має статися якась неприємна подія, переносять своїх кошенят в інше місце. Таким чином, кішки передбачають найрізноманітніші нещастя, починаючи від пожежі на кухні або потопу у ванній, і закінчуючи великою катастрофою, що можуть загрожувати життю їхнього потомства.

Як кішки передчувають землетруси
Існує безліч свідчень про те, що перед землетрусом, який стався 1979 року в Каліфорнії, кішки шукали притулок у безпечних куточках. Американські сейсмологи насторожено сприйняли таку поведінку домашніх улюбленців, і стали спостерігати за більш ніж 200 тваринами. У дослідженні взяли участь 10 тисяч власників котів. Якщо хтось із них помічав зміни в поведінці свого вихованця, він повідомляв фахівцям, відповідальним за фіксацію землетрусів. У Китаї 1975 року кішки врятували жителів цілого міста – люди зреагували на неадекватну поведінку тварин і почали евакуацію перед землетрусом. До початку стихійного лиха кішки перемістилися в безпечні місця. Унаслідок цього, мешканці сейсмічно небезпечних районів мають звертати увагу на поведінку котів, які живуть поруч із ними.

Дослідники намагаються пояснити цей феномен. Наразі існують різні теорії, які якоюсь мірою пояснюють, яким чином кішки раніше за вчених дізнаються про майбутні землетруси. Але розгляд цих гіпотез виходить за рамки нашої статті.

Кішки – живі барометри
Деякі кішки перед зливою труть лапками вуха – ймовірно, вони подібним чином реагують на подразнення внутрішнього вуха внаслідок зміни атмосферного тиску. Інше пояснення може бути пов'язане з чутливістю вібрисів, розташованих на мордочці та лапках: вважають, що за їхньою допомогою кішки можуть вловлювати навіть незначні коливання ґрунту перед землетрусом.

Кішки-годинники
Однак якщо передчуття стихійних лих можна пояснити з наукового погляду (хоча б на рівні гіпотез), то, як пояснити здатність кішок передчувати дії людини, приміром, повернення господаря, після тривалої відсутності? За тривалий період накопичилося безліч подібних випадків, проте вони досі не отримали наукового пояснення. Крім того, вони мають правильний "внутрішній годинник", завдяки якому приходять до миски або зустрічають господарів у певний час.

Кішки-навігатори
Існує чимало розповідей про те, як випадково залишені на пікніку кішки, згодом самостійно долали значну відстань, щоб повернутися додому, або як після переїзду на нове місце проживання вони поверталися до старого будинку. Вчені це пояснюють тим, що кішки мають вроджену систему навігації, засновану на магнітній чутливості. Це дає їм можливість знаходити свій дім так само легко, як це вдається голубам-листоношам. Існують неймовірні історії, що оповідають про кішок, які здійснювали неймовірно довгий шлях, для того щоб знайти своїх господарів, не знаючи того, куди вони переселилися.

Яким чином кішки визначають, куди їм слід іти, для нас залишається таємницею. Ба більше, їм вдається в невідомому місці знайти певний будинок. Як вони дізнаються, що їхні господарі перебувають саме в будинку, а не десь в іншому місці? Оскільки зв'язок "людина - дім" існує тільки в нашій свідомості. Хіба кішки знають, що людина має жити саме під дахом, і отже, якщо вона зникла з-під одного даху, то має переселитися під інший? Людина поки що не знає відповіді на ці запитання. Проте, поки ми не зможемо відповісти на них, кішки залишаться для нас загадковими істотами. Дійсно це дивовижні істоти. Яким же нудним стане наше життя, якщо раптом зникнуть наші ласкаві вихованці.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні