Українці самостійно можуть збільшити розмір своєї пенсії: як це зробити

1
Українці самостійно можуть збільшити розмір своєї пенсії: як це зробити
Розмір пенсії буде збільшений, якщо вийти на пенсію пізніше. Пенсіонери можуть самостійно збільшити розмір своєї пенсії, пише ТСН.

Якщо пенсіонер після досягнення 60 років та за наявності необхідної кількості стажу вирішить продовжити працювати та відмовиться від пенсії, то під час виходу на пенсію отримає надбавку за наднормативний стаж.

Якою може бути надбавка за наднормативний стаж
Під час розрахунку враховуються лише повні місяці, підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не проводиться. Відповідно до статті 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», в разі пізнішого виходу на пенсію її основний розмір збільшується.

За кожен повний місяць страхового стажу, починаючи від місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 5 років — на 0,5%.
За кожен повний місяць страхового стажу, починаючи від місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, якщо відстрочка становить понад 5 років — на 0,75%.Тобто відстрочення пенсії на 1 рік збільшує розмір пенсії на 6%, на 2 роки — 12%. В разі виходу на пенсію через 6 років після досягнення пенсійного віку за наявності страхового стажу пенсія збільшується на 54% порівняно з тим, якою могла би бути спочатку.

Звичайно, щоб продовжувати працювати, пенсіонерові потрібно мати здоров'я та, найголовніше, місце роботи. Та й якщо сам розмір пенсії невеликий, надбавка за стаж може виявитися дуже малою.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Щоб продовжувати працювати, пенсіонерові потрібно мати здоров'я та, найголовніше, місце роботи" А щоб мати нормальну пенсію. треба бути накрасти на державній посаді. Держава повинна НАРАХОВУВАТИ нормальну пенсію, а не розказувати, що треба працювати на пенсії.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні