Голова ОТГ звернувся до поліції через знесення радянського пам'ятника. ФОТО

0
Голова ОТГ звернувся до поліції через знесення радянського пам'ятника. ФОТО
У понеділок, 6 березня, голова Боринської громади на Львівщині Михайло Шкітак звернувся із заявою в поліцію через знесення постамента на «Братській могилі радянських воїнів», розміщеній в центрі Борині, пише ZAXID.NET.

Загалом минулими вихідними українські ветерани, представники ініціативи «Локальна декомунізація» знесли радянські пам’ятники у Борині та ще трьох селах Самбірського району.

Голова Боринської громади Михайло Шкітак розповів, що оскільки знесення пам’ятника відбулося без офіційного дозволу, за цим фактом він написав заяву в поліцію. Рішення про знесення пам'ятника депутати селищної ради не приймали, незважаючи на те, що з 2015 року в Україні триває декомунізація.

«Боринська селищна рада звернулася в поліцію через те, що пам’ятник є пам’яткою архітектури. Відповідно до закону, ми звернулися до поліції, бо це пам'ятка архітектури», – каже Михайло Шкітак.

З його слів, знесений активістами пам’ятник «Братська могила радянських воїнів» внесений до переліку об’єктів культурної спадщини (в розділі пам’ятки історії) рішенням Львівської облради від 5 травня 1975 року. Там захоронені понад 50 радянських солдатів.

Лише минулого тижня, зі слів Михайла Шкітака, селищна рада звернулася із запитом в департамент архітектури і в департамент культури Львівської ОВА, щоб отримати роз’яснення щодо порядку демонтажу пам'ятника і перепоховання останків захоронень. Наразі очікують відповідь.

У поліції Львівщини розповіли, що зареєстрували звернення голови громади і за цим фактом проводять перевірку.

У громадській ініціативі «Локальна декомунізація» розповіли, що переселенка з Мелітополя Надія Дребот, яка тимчасово проживає в Боринській громаді, ще наприкінці січня зверталася до голови ЛОВА, районної ради та селищного голови з приводу знесення згаданого радянського пам’ятника та перепоховання «цвинтаря НКВС-ників», а також встановлення на його місці в центрі Борині пам’ятника Героям України. У відповідь голова громади Михайло Шкітак, посилаючись на закон, поінформував Надію Дребот, що «перепоховання останків померлих здійснюється за рахунок коштів особи, яка ініціює перепоховання».

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні