Україні загрожує великий авіаудар з боку рф: куди може бити ворог

0
Україні загрожує великий авіаудар з боку рф: куди може бити ворог
Росія напередодні річниці початку повномасштабного вторгнення в Україну почала стягувати бойові літаки і гелікоптери до українських кордонів. Низка аналітиків дійшли до висновку, що окупанти можуть організувати масштабну повітряну атаку, пише ТСН.

Що відомо про нову загрозу
Видання Financial Times, посилаючись на дані розвідки країн-членів НАТО, повідомило 14 лютого, що РФ накопичує літаки та гвинтокрили поблизу російсько-українського кордону. Видання припустило, що таким чином російські винищувачі можуть підтримувати наступ на землі.

Видання Politico з посиланням на джерела в Білому домі повідомило про можливу підготовку Росією повітряної атаки. "Хоча основний російський потенціал – сухопутні війська – дуже деморалізовані, дуже обідрані, дуже виснажені, у росіян все ще є досить значні військово-повітряні сили", – цитує Politico неназваного американського посадовця.

Російське опозиційне видання "Важные истории" 16 лютого з посиланням на джерело в міністерстві оборони Росії повідомило, що російські військові змінюють тактику та зобов'язалися використовувати велику кількість повітряних сил в Україні.

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що війська РФ посилюють використання повітряних сил в Україні. Експерти припускають, що війська РФ намагаються вивести з ладу українську протиповітряну оборону, готуючись до "великої ударної кампанії".

Міністр оборони США Ллойд Остін поки не бачить ознак нарощування Росією авіації для масованої атаки на Україну. Водночас, очільник Пентагону пообіцяв робити все можливе для отримання Україною якнайбільше засобів протиповітряної оборони.

За оцінками розвідки Великої Британії, повітряно-космічні сили РФ, ймовірно, зберегли по всій РФ практично недоторканим парк з приблизно 1500 бойових літаків з екіпажем, незважаючи на втрату понад 130 одиниць з початку вторгнення. Водночас, британські розвідники вважають, що РФ обмежена у використанні авіації через ефективність української ППО та розосереджене базування літаків, обумовлене загрозою ударів по російських аеродромах.

Своєю чергою, Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що окупанти доволі активно використовують авіацію на фронті. Днями у Генштабі наголосили, що загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України залишається високою. Втрати ворожої авіації з початку повномасштабного вторгнення в ЗСУ оцінюють у 298 літаків і 287 гелікоптерів.

Куди може вдарити ворожа авіація
Народний депутат та член парламентського комітету з національної безпеки Федір Веніславський вважає, що окупанти спробують завдати авіаударів по українських системах ППО та польових складах.

Депутат зазначив, що під час чергового саміту "Рамштайн" однією з найважливіших тем було постачання для України засобів ППО з акцентом саме на протидію літакам, а не крилатим ракетам.

"Ми прогнозуємо і наші західні партнери передбачають, що у найближчій перспективі ворог зможе більш інтенсивно застосовувати авіацію, щоб завдати удари по наших системах протиповітряної оборони та польових складах. Ми до цього готуємося і ми усвідомлюємо усі загрози", - наголосив Веніславський.

Колишній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов зазначає, що Кремль може провести повітряну кампанію, щоб на першому етапі знищити українські системи ППО, а потім - військові об'єкти, особовий склад, командні пункти та інше.

На його думку, Росія намагатиметься максимально застосовувати авіацію, оскільки в небі має тотальну перевагу, якої нема на землі.

"Ця атака може відбуватися де завгодно. Ми знаємо, що на території Республіки Білорусь літаки путінської армії, які донедавна брали участь у навчаннях, так і залишились. Очевидно, що на території Курської, Воронезької областей, так само і в Ростовській області є військові летовища, звідки можуть працювати ворожі літаки. Так само як і з тимчасово окупованого Криму", - додав Селезньов.

Експерт з авіації Валерій Романенко вважає, що росіяни можуть використати літаки біля кордонів з Україною для підтримки ймовірного наступу.

"В Росії давно звучали такі гасла, що треба кидати авіацію в бій, незважаючи на втрати... Вони масою продавлюють нашу оборону, то чому б не спробувати літаковою масою продавити нашу протиповітряну оборону? Звичайно, це призведе до шалених втрат, тому що ми отримуємо нові й нові зенітно-ракетні комплекси", – пояснив він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні