Чи можна оголосити призовника у розшук

0
Чи можна оголосити призовника у розшук
Юристи розповіли, чи мають право територіальні центри комплектування та соціальної підтримки видавати розпорядження про розшук та доправлення військовозобов'язаних, які ухиляються від мобілізації.

Роз'яснення опублікував український адвокат Роман Сімутін у Telegram.

Він назвав такі вимоги черговою провокацією, правовою нісенітницею та підміною понять.

Механізм оголошення у розшук
Процедура оголошення у розшук передбачена Кримінально-процесуальним кодексом (КПК). Її можуть здійснювати виключно після повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ухилення від призову щодо мобілізації.

Підстави для затримання та доправлення
Після оголошення у розшук слідчий має звернутися з клопотанням у суд про затримання та доправлення підозрюваного до відділу поліції, де було оголошено розшук.

Оголошення у розшук та затримання можливе виключно:
на підставі рішення суду;
наявності обґрунтованої підозри;
у межах порушеного кримінального провадження.
При цьому юрист зауважує, що для реалізації всього вищепереліченого у межах адміністративної справи чи на підставі Порядку, визначеного урядом, потрібно бути справжнім фокусником.

Попри те, що в Порядку прописано те, що терцентр комплектації має право звернутися у правоохоронні органи з проханням з розшуку, затримання і доправлення військовозобов'язаних, які ухиляються від мобілізації, на переконання Сімутіна, насправді це - підміна понять.

З огляду на це, текст мав бути наступним: "Територіальний центр комплектації (ТЦК) може звертатися до поліції для встановлення місцезнаходження та супроводження до ТЦК". А зовсім не для "розшуку, затримання та доправлення", наголошує спеціаліст.

Юрист зауважує, що громадяни, читаючи такі юридичні формулювання, не до кінця розуміють термінології й не здатні оцінити правомірність затримання. І через незнання своїх законних прав можуть добровільно виконувати незаконні вимоги поліції.

Що потрібно робити у такому випадку
За словами правозахисника, у разі, якщо громадянина хочуть затримати, поліцейського потрібно попросити пояснити поняття. Також обов'язково - щоб показав рішення суду про необхідність затримання.

При цьому він застерігає, що адекватної відповіді громадянин може не отримати. Відтак, необхідно надалі робити те, що робили. Звісно, якщо людина раніше не отримувала повістку і, за якою не проходила військово-лікарську комісію, оскільки це вже - кримінальна справа.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні