--> До України потрапили отруйні чашки | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

До України потрапили отруйні чашки

0
До України потрапили отруйні чашки
В Одесу потрапила партія посуду, зокрема чашок, в яких міститься лігноцелюлоза. Цей інгредієнт є забороненим через його високу токсичність.

ГУ Держпродспоживслужби Одеської області повідомило про небезпечні чашки, які потрапили до України із Швеції.

Лігноцелюлозу виявили у чашках Huskee Cups ще 6 січня 2023 року. Посуд експортувався із Швеції, а постачальником небезпечного товару є компанія Espresso Gear, Billdal. Також зазначено, що продукція надходила до ТОВ "Бюро вин".

В управлінні рекомендують звернути увагу на товар, який є в реалізації та обігу. Якщо небезпечну продукцію буде виявлено, її потрібно негайно зняти з продажу.

Лігноцелюлоза — що це і чому небезпечна
Це рослинна суха біомаса (природний еквівалент армованого бетону), яку часто використовують для виробництва біопалива, зокрема етанолу. Застосовують лігноцелюлозу і в целюлозно-паперовій промисловості. А ще вона є побічним продуктом лісового господарства (відходи лісопильних заводів).

Huskee Cups — чашки для кави, які виготовляють з побічного продукту оброблення кавових зерен (кавовий пачмент). Під час їхнього виробництва було несанкціоновано використано лігноцелюлозу, яка складається з міцних кристалічних волокон целюлози, що скріплюються геміцелюлозою і лігніном та діють як клей.

Чому лігноцелюлоза небезпечна для людини? Під час нагрівання такі чашки виділяють формальдегід, який має алергічні, токсичні, канцерогенні та мутагенні властивості. Якщо формадельгід потрапляє у їжу чи напої, то може викликати захворювання верхніх дихальних шляхів, появу екзем, а також негативно впливає на селезінку, печінку, шлунок і нирки. Щоденне та тривале вживання їжі чи напоїв з такого посуду призводить до отруєння. Основні симптоми — загальна млявість, блювання після їжі, алергічні реакції, зневоднення організму.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні