20 січня — Собор Іоанна Предтечі: що заборонено робити у цей день

0
20 січня — Собор Іоанна Предтечі: що заборонено робити у цей день
Сьогодні православна церква вшановує пам'ять Іоанна Предтечі або Івана Хрестителя та відзначає Собор Іоанна Предтечі 2023.

Пророк Іоанн останнім перед народженням Ісуса проголосив пришестя на землю Сина Божого, хрестив його в водах Йордану і засвідчив таємниче явище Пресвятої Трійці в день Хрещення, пише УНІАН.

Святого Іоанна вважали покровителем сільського господарства і бджільництва і молилися йому про хороший приплід у худоби, а також про позбавлення від головного болю. У народі цей день називають Іван Бражник або Зимовий весільник.

Прикмети на 20 січня
У народі вірили, що Іоанн Предтеча несе першу звісточку про весну, тому багато прикмет 20 січня пророкують майбутню весну і літо:

якщо погода буде ясною і холодною - це до посушливого літа;
якщо сьогодні піде сніг - йтиме до самої Масляної;
якщо мороз після 20 січня протримається після тиждень - відразу після цього буде відлига;
яскраве сонце опівдні сьогодні - до ранньої весни.

Що сьогодні не можна робити
У цей день не можна вживати м'ясо - їжа на столі повинна бути скромною і пісною. Також за давніх часів в цей день заборонялося приймати подарунки від незнайомців: вони можуть передати свої хвороби і неприємності.

Категорично сьогодні не можна давати гроші в борг. Але потрібно допомогти рідним людям, якщо вони про це попросять.

Що можна робити 20 січня
За традицією в перший день після Хрещення потрібно "запивати зло" освяченою водохресною водою - вважається, що це зарядить здоров'ям на цілий рік. Також в цей період масово святкували весілля й доброю прикметою вважалося укласти шлюб саме на Іоанна Хрестителя.

У народі сьогодні годували худобу обрядовою їжею - давали тваринам хліб з сіллю й млинці. Вірили, що це може підвищити плодючість худоби.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні