Українців закликали здавати кров: що відомо

0
Українців закликали здавати кров: що відомо
В Україні потреби в донорській крові постійно зростають через бойові дії.

Один донор крові рятує одразу трьох пацієнтів. З однієї порції при переробці виготовляються еритроцити, плазма і за потреби - тромбоцити. Три пакети потраплять до трьох різних людей і врятують їм життя, йдеться в ТСН.

Художник Гамлет Зінківський, який пропагує донорство, і сам став донором не вперше. “Я отримав СМСку, котра мене просто вразила - «Ваша кров врятувала життя. Приходьте ще»”, - розповідає він.

Все обладнання вдалося врятувати, тож його спустили у підвал і знов розгорнули роботу на повну потужність. У підвалі майже всю війну живуть і працівники центру крові зі своїми родинами. За час війни у багатьох співробітників або повністю зруйноване житло, або пошкоджене російською артилерією.

Національна система крові вже втратила крупні центри під час війни. “Частина центрів крові випала, частина перебуває в окупації - ми говоримо про Сєвєродонецьк, він був центром для всієї Луганської області, про Маріуполь, ми говоримо про Краматорськ, їх евакуювали”, - розповідають у відомстві.

Закордонні аналітики давали українській системі крові 14 днів. Після цього терміну прогнозували, вона не впорається з потребами воєнного часу.

У Київському обласному центрі крові кажуть, перші днів війни дійсно були критичними, вони працювали майже цілодобово. Зараз використовують усі способи залучення людей - і запрошують постійних донорів, і обдзвонюють тих, хто тільки збирається наважитися на донацію, і виїздять на будь-які підприємства для забору крові. “Ми можемо розвернутися на базі офісів сільських клубів, це можуть бути різні організації”, - кажуть працівники.

Під час війни стати донорами готова більша кількість українців, ніж це було до 24 лютого, якщо людині пояснити, що кров - це ресурс, який посилює наш фронт.

“Трансфузіологи говорять, що один донор рятує до 3 життів. Доза крові у 450 мл абсолютно безпечна для організму, вже за 60 днів вона відновиться і можна знову здавати кров”, - переконують медики.

Донор бачить тільки один пакет крові, але після донації він потрапляє на переробку.

“Після переробки донорська кров розділяються на еритроцити, на плазму - це вже 2 життя, також при потребі ми можемо виробляти тромбоцити”, - додають медичні працівники.

Найбільші потреби крові нині на сході. Тут цінують універсальну кров - перша група, резус негативний. Вона підходить усім і її можна вливати навіть, коли не має часу визначати групу крові.

Юрій в цивільному житті був постійним донором і за ротацію він вже тричі здає кров для поранених, не витримуючи рекомендований термін у 60 днів для відновлення. Але це війна, каже Юрій, деколи така кількість поранених і такі великі крововтрати, що у стабілізаційних пунктах біля лінії фронту запас може вичерпатися миттєво.

"Буває дефіцит, буває вичерпуються запаси, обладнання, яке потрібне для зберігання, на тих пунктах такої можливості немає, там відбувається все швидко”, - каже чоловік.

Усі тилові центри крові нині забезпечують лікарні у своїх регіонах і відправляють компоненти крові у заклади на лінію зіткнення. Тому, якщо ви хочете посилити наш фронт зателефонуйте у свій місцевий центр кров і станьте донором. “Донори потрібні завтра і через тиждень, і через місяць, потреби не зменшуються через війну”, - кажуть у центрах.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні