Кого з українців у 2023 році в першу чергу заберуть на війну

0
Кого з українців у 2023 році в першу чергу заберуть на війну
В Україні з початку повномасштабного вторгнення армії Росії триває мобілізація і воєннний стан. Громадяни у від 18 до 60 років зобов'язані з'явитися за викликом військкомату і стати на облік. Але призвати будуть не всіх, зазначають у Міноборони.

Міністр оборони Олексій Резніков розповів, що наразі мобілізація в Україні триває "у спокійному режимі", пише ТСН.

"У нас оголошена мобілізація в лютому з початку цієї навали, і вона не завершена... Як каже головнокомандувач Валерій Залужний, у нас немає такої великої потреби в людях, як у росіян. У нас є потреба у зброї, техніці, оснащенні тощо. Втрати, на жаль, також є. Тому тими, кого ми добираємо, ми поповнюємо втрати наших бойових бригад", - розповів він.

Міністр також зазначив, що в армію беруть "особливих спеціалістів для тих чи інших задач".

"Але в масовій мобілізації станом на сьогоднішній день я не бачу потреби. Утім, звісно, ситуація на фронті може змінитися в будь-який спосіб, у будь-який момент... І тоді буде ухвалюватися рішення РНБО, президентом, ВР, що ми збільшуємо потребу Збройних сил, або для сектору безпеки та охорони нам потрібно більше для мобілізації. Станом на сьогоднішній день у нас такого значного кроку - давайте нову мобілізацію - особисто я не бачу", - заявив Резніков.

Кого призивають в першу чергу
До ЗСУ призивають насамперед тих, хто вже має досвід участі в бойових діях, наприклад АТО/ООС. Про це розповів начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

"Звичайно, що у відсотковому співвідношенні більше ми призиваємо загальновійськові спеціальності - стрільців, танкістів, але не можна сказати, що нам не потрібні такі спеціальності, як зв'язківці, шифрувальники тощо. Потреба є в абсолютно всіх спеціальностях, але деяких ми призиваємо більше, деяких менше", - пояснив Горбач.

Також йде призов громадян, які не проходили військову службу, але ця категорія в обов'язковому порядку направляється на навчання, мінімальний термін - один місяць. Далі залежно від складності спеціальності цей термін може бути набагато більшим.

В Україні законодавством визначені чотири хвилі мобілізації:

Перша хвиля - оперативний резерв, колишні військовослужбовці, які мали бойовий досвід або служили за контрактом.

Друга хвиля (проходить зараз) - військовослужбовці, які в період з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом.

Третя хвиля - будуть призвані офіцери запасу - військовозобов'язані, які закінчили військові кафедри вузів.

Четверта хвиля - всі жителі країни, які не мають обмежень за віком і станом здоров'я.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні