Як в Україні будуть зростати тарифи на світло

0
Як в Україні будуть зростати тарифи на світло
В Україні протягом 2023 року підвищать тарифи на електроенергію в три етапи. Таке рішення затвердила Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), пише Апостроф.

Тарифи НЕК "Укренерго" на передачі електроенергії зростатимуть так:

з 1 січня 2023 року тариф збільшиться на 10% — з нинішнього 345,64 грн/МВт-год до 380,28 грн/МВт-год (тут і далі без ПДВ),
з 1 квітня — ще на 13,1%, до 430,25 грн/МВт-год,
з 1 липня — ще на 12,7%, до 485,1 грн/МВт-год.
Читайте також: Українцям видадуть по 5 безкоштовних лампочок в одні руки: де отримувати та як записатися

До того ж на 2023 рік тариф на передачу електроенергії для підприємств "зеленої" електрометалургії вперше встановили в розмірі 209,42 грн/МВт-год.

Варто зауважити, що зростуть тарифи й на диспетчеризацію:

з 1 січня зросте на 9,9% — з нинішнього 62,13 грн/МВт-год до 68,28 грн/МВт-год,
з 1 квітня — ще на 18,4%, до 80,87 грн/МВт- год,
з 1 липня — ще на 18,1%, до 95,54 грн/МВт-год.

Спочатку НКРЕКП розглядала стандарне одномоментне підвищення тарифів з 1 січня на 28,9% порівняно з нинішнім — до 445,4 грн/МВт-год за передачу електроенергії, на диспетчеризацію — на 36,7%, до 84,91 грн/МВт-год.

"Таке одномоментне зростання в умовах воєнного часу може бути надмірно обтяжливим для споживачів електроенергії. З огляду на можливі негативні наслідки різкого підвищення тарифів для споживачів доцільно застосувати поетапне підвищення тарифу на послуги з передачі", — так обґрунтували зміни підходу до підвищення тарифів.

Водночас очільник "Укренерго" Володимир Кудрицький сказав, що неочікував застосування нового підходу триетапного підвищення тарифу.

"Проаналізувати його вплив на нашу можливість здійснювати діяльність з оперативно-технологічного управління системою експлуатації мереж наразі важко. Точно можна сказати, що запропонований порядок збільшення тарифу на передачу та диспетчеризацію не відповідає часовій структурі витрати коштів, яка очікується наступного року. Наприклад, ми очікуємо дуже високі витрати на допоміжні послуги на початку року, і ми також очікуємо, що на початку року ми маємо витрачати дуже значні гроші на відновлення розбитих мереж, щоб кількість наших колег-енергетиків, які беруть участь у засіданні регулятора при свічках, зменшилась, а не збільшилась", - пояснив він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні