Що буде з цінами на продукти в 2023 році

0
Що буде з цінами на продукти в 2023 році
В Україні негативні тенденції на споживчому ринку через повномасштабну війну продовжаться у 2023 році. При цьому живильним середовищем для зростання цін є збереження високої купівельної спроможності населення.

Про це розповів в інтерв'ю Новини.LIVE доктор економічних наук, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Ситуація зі споживчими цінами

Експерт навів дані Державної служби статистики, які свідчать про зростання цін на 25,7% за 11 місяців. Здорожчання відбувалося упродовж року нерівномірно. Зокрема, яйця, фрукти, овочі зросли в ціні більше, ніж на третину.

На споживчих цінах відбилося зростання витрат виробників та торговельних мереж — на пальне, сировину, імпортні складові та інші товари. Також у ціну закладаються підвищені інфляційні та девальваційні очікування.

На його переконання, підігріває зростання цін і збереження попиту з боку населення, попри інфляцію.

"Живильним середовищем для росту цін є збереження високої купівельної спроможності певної частини населення — осіб, задіяних в системі оборони; тих, хто отримує значні доходи, експлуатуючи диспропорції воєнного часу (варто згадати "картковий туризм" початкового періоду, кризу пального, сплески ажіотажного попиту на певні товари, наразі — попит на товари, пов'язані з енергонезалежністю)", — наголосив Ярослав Жаліло.

При цьому показники цінової динаміки як для воєнного часу є доволі поміркованими, що свідченням виваженої монетарної політики, високої адаптивності бізнесу, який оперативно збільшує пропозицію у відповідь на коливання попиту з боку населення.

Які будуть ціни у 2023 році

За словами експерта, ключовим чинником, що живитиме інфляцію, надалі залишиться зростання витрат — на придбання сировини, логістику, енергоресурси, оплату праці.

"В умовах енергетичної кризи додаткові витрати спрямовуються на збереження енергоспоживання (генератори). За оцінками представників торговельних мереж, залежно від оборотів це додає від 1,5 — до 5-7 % до вартості товарів у невеликих закладах торгівлі, ймовірно, більше", — зауважує він.

Також спрощення експорту може посилити вплив світових цін на український внутрішній ринок. Активізація економіки супроводжуватиметься посиленням інфляційних чинників.

"Тому прогноз інфляції у 20% напевне буде перевищений... Ціни на продовольство продовжать зростати випереджаючими темпами. Причинами цьому будуть як незначна еластичність попиту на цьому ринку, так і значне збільшення витрат на виробництво, зберігання та переробку харчової продукції", — додав економіст.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні