Чому Різдво було завжди 25 грудня, і як воно стало 7 січня

1
Чому Різдво було завжди 25 грудня, і як воно стало 7 січня
Відповідь на запитання, чому християни святкують Різдво в різні дати, полягає у відмінності календарів. Православна церква України досі користується Юліанським календарем, що відстає від Григоріанського, за яким, до речі, живуть усі українці.

Про це пише Апостроф.

Звідки взялася різниця в датах Різдва
У більшості країн світу й католики, і православні християни святкують Різдво 25 грудня, оскільки тамтешні церкви перейшли на сучасний Григоріанський календар. Однак ПЦУ поки що користується Юліанським календарем, який відстає, унаслідок чого українські православні віряни святкують Різдво 7 січня.

Спираючись на вищенаведені факти, зауважимо, що говорити про 25 грудня як Різдво "католицьке" чи "польське" - це некоректно й просто не відповідає дійсності.

"Фактично, усі християни святкують Різдво 25 грудня, але от час настання цієї дати різний — у Григоріанському календарі — 25 грудня. А от Юліанський календар відстає на 14 днів. Також за Юліанським календарем Різдво святкують, крім України, Росія, Грузія та Сербія", - наголосили у виданні.

Якщо українці будуть святкувати Різдво за Григоріанським календарем, то вони приєднаються до світової християнської традиції та відокремляться ще на крок від Московського патріархату й країни-терористки РФ.

Крім того, у Біблії взагалі не вказано, у яку дату народився Ісус Христос. Коли в 45 році до нашої ери Юлій Цезар запровадив Юліанський календар, то за ним Різдво почали святкувати 25 грудня, пов'язуючи дату з давнім язичницьким святом "Непереможного сонця".

Чому Юліанський календар відстає
Юліанський календар, створений давніми римлянами, відстає, оскільки його творці помилилися: Земля робить оберт навколо Сонця на 12 хвилин повільніше, ніж ті вважали. Унаслідок цього календар за півтори тисячі років відстав від реальності на 10 днів, наближаючи Різдво до весни, а Великдень до літа.

Цю помилку виправив Папа Римський Григорій ХІІІ, реформувавши календар і додавши в нього невисокосні роки, щоб "перескочити" 10 днів відставання. Тому в 1582 році замість 4 жовтня настало 15-те, а новий календар назвали Григоріанським.

Коли потрібно святкувати Різдво
Православна церква України залишає вибір за вірянами, на основі якого буде чи не буде реформуватися, оскільки поки що вона не перейшла на Григоріанський календар. Якщо більшість вірян вирішать доєднатися до світової християнської традиції святкувати Різдво 25 грудня, віддаляючись від впливу Московського патріархату, то ПЦУ підтримає рішення українських християн.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
святкують Різдво Христове. оскільки дата народження Христа невідома, це свято доречно святкувати у будь-який день. варто лише дотримуватись послідовності свят. слід також зазначити, що новий рік - це лише дата в календарі. невірним є також твердження, що святкування Різдва 25 грудня є впливом московського патріархату, оскільки московська церква вийшла з лона Київської Русі.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні