До тла згоріла унікальна дерев’яна церква. ФОТО

0
До тла згоріла унікальна дерев’яна церква. ФОТО
Навесні цього року храм перейшов до ПЦУ.

У селі Бірки в Олександрівській громаді згоріла дерев’яна церква Святителя Миколая Чудотворця. Як інформує Головне управління ДСНС України у Кіровоградській області, повідомлення про пожежу надійшло до Служби порятунку перед ранком 11 грудня.

Вогонь поширився на площу понад 200 м кв. Травмованих та загиблих не виявлено. Будівля є пам’яткою архітектури, датована серединою ХІХ ст.

О 6:30 пожежу локалізовано та о 9:29 – ліквідовано, причину її встановлюють.

За даними видання «Гречка», навесні цього року у храмі пролунала перша молитва українською мовою, він перейшов до ПЦУ.

Довга боротьба що точилась з 2019 року супроводжувалася наклепами та звинуваченнями, викраденням стародавніх ікон.

«Це стародавня козацька церква, – коментує Андрій Лаврусь, депутат Кропивницької райради. – Я не берусь робити висновки, що спричинило пожежу. Нехай відповідь дадуть експерти і правоохоронні органи. Якщо це був підпал, то це знищили не просто будівлю, а цілу історію».

Тим часом, на сторінці Парафії Святителя Миколая Чудотворця Православної церкви України у Facebook сказано, що будівля згоріла вщент.

«Із великим сумом і душевним болем і жалем повідомляємо про те, що святий Храм на честь Святителя Миколая Чудотворця знищений вогнем, внаслідок пожежі. Святиня нашого краю згоріла дотла. Всі історичні й релігійні цінності безжальний вогонь спалив повністю.

Наступного тижня, у неділю, 18 грудня планувалось відкриття прихрамової кімнати-музею. Це мало бути унікальним явищем в історії нашого краю, адже і в самій церкві, і в кімнаті-музеї були зібрані унікальні за своєю цінністю артефакти з кінця 18 – середини 19 століття. Причина пожежі встановлюється, слідство шукає винних», – сказано у дописі.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні