--> Супутники Старлінк загрожують всій космонавтиці - Китай | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Супутники Старлінк загрожують всій космонавтиці - Китай

0
Супутники Старлінк загрожують всій космонавтиці - Китай
У китайському журналі Radio Engineering вийшла стаття, в якій фахівці звинуватили компанію SpaceX в порушенні правила орбітальних маневрів. Супутники Starlink були помічені у небезпечному зближенні один з одним на орбіті, що ніколи раніше не допускалося жодною з країн світу. Це загрожує всій земній космонавтиці, стверджуть автори.

Про це пише South China Morning Post.

Згідно з негласними правилами орбітальних польотів, супутники на орбіті Землі не повинні зближуватися на дистанції менше 10 км. Стверджується, що інакше ймовірність зіткнення сильно зростає, а подальше каскадне руйнування космічних апаратів призведе до знищення безлічі супутників на найближчих і нижніх орбітах і до їх звалювання на голови жителів Землі.

Тим часом, китайські системи стеження за супутниками виявили, що апарати Starlink компанії SpaceX іноді зближуються до 5 км. Це відбувається не випадково, а є навмисними діями команди з управління угрупованням. Зближення супутників Starlink необхідне для кращої роботи лазерного зв'язку між апаратами.

Теоретично вони можуть передавати дані лазерного променя на дальність до 2500 км, але практично для кращої пропускної здатності та зниження затримок, а також для наведення та утримання променя, супутники повинні підходити один до одного якомога ближче.

Необхідність забезпечити максимально високу швидкість передачі даних змушує компанію SpaceX йти на певний ризик, але, тим самим створюється ризик для всієї земної космонавтики, з чим китайці не готові миритися.

Також не секрет, що зростає напруженість у відносинах Китаю і Тайваню і неважко зрозуміти, чий бік займе SpaceX у разі можливого конфлікту. Щодо цього в Китаї вивчають різні сценарії нейтралізації мережі Starlink аж до атмосферного підриву ядерного боєприпасу.

Поки що Китай вустами своїх фахівців закликає SpaceX дотримуватися правил в орбітальних польотах. Якщо компанія не буде дотримуватися рекомендацій, а ймовірність цього досить велика (США, наприклад, проігнорували запит Китаю в ООН щодо загрози супутників Starlink для китайської орбітальної станції), то Китай також припинить дотримуватися цих правил.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні